Fakturerade landstinget för läkarbesök som aldrig ägt rum

Fakturerade landstinget för läkarbesök som aldrig ägt rum
Landstinget gör en polisanmälan och kräver ekonomisk ersättning av husläkarmottagningen. Arkivbild: Mostphotos

Stureplans husläkarmottagning i Stockholm har polisanmälts av landstinget för ett omfattande fusk med fakturor. Mottagningen har fått betalt för 1 300 besök som aldrig ägt rum, motsvarande 600 000 kronor. Det visar en stor extern revision.

30 januari 2013

Felfaktureringen pågick i flera år och upptäcktes när Aleris AB tog över mottagningen förra året. Aleris införde nya rutiner och en läkare som tidigare var verksamhetsansvarig vid husläkarmottagningen sades upp och polisanmäldes av Aleris.

Omfattande granskningar av mottagningens verksamhet har gjorts och när den externa revision som landstinget beställt nu är klar visar det sig att landstinget fått betala för ett stort antal läkarbesök som aldrig ägt rum. 44 procent av över 3 000 undersökta läkarbesök har registrerats felaktigt

– Det här är mycket allvarligt. Husläkarmottagningarna ska fakturera och få betalt för den vård som de faktiskt utför. Det är den överenskommelse som gäller i våra avtal. Nu kommer vi att överlämna ärendet till polisen för vidareutredning, säger Peter Lundqvist, enhetschef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Den socialdemokratiska oppositionen i Stockholms läns landsting vill nu att kraven på vem som får bedriva vård skärps och att vandelsprövning införs. Det innebär att personen kontrolleras mot brottsregistret.

– Detta är tyvärr bara ett av flera fall där fusk upptäckts de senaste åren. Det är en mycket oroväckande utveckling, säger Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S).

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida