”Fler i vården borde bli politiker”

”Fler i vården borde bli politiker”
- Det är vi som kan vården! Christine Lorne (C) kandiderar för första gången i höstens val. Och uppmanar fler att göra det, oavsett parti. Foto: Jens Sjunnesson

Ilska drev henne in i politiken. Nu vill hon starta en kampanj för att få fler att följa efter. "Det är vi som kan vårdfrågorna", säger Christine Lorne, sjuksköterska och nybliven centerpartist.??

3 september 2014

Christine Lorne, 31, är narkos- och ambulanssjuksköterska och en av alla vårdanställda som står på valsedlarna för första gången. Hon kandiderar för Centerpartiet till kommunfullmäktige i Nacka och till Stockholms läns landsting, som nummer tre respektive sju på listorna.

?För henne var det långt ifrån självklart att börja engagera sig politiskt och hon tvekade länge. Men den utlösande faktorn var upphandlingen av ambulansverksamheten i Stockholm för fyra år sedan — hon blev helt enkelt förbannad.?

— Upphandlingarna måste göras mycket bättre och av folk som verkligen kan, säger Christine Lorne.

??I Nacka där hon bor ställdes ambulanspersonalen inför pest eller kolera när två entreprenörer plötsligt bytte områden med varandra. Antingen fick personalen stanna kvar och börja hos ett nytt företag vilket innebar att all gammal, intjänad semester föll ut — eller så fick de följa med arbetsgivaren och pendla till Botkyrka.?

— Det kändes som att de bara tittade på priset och inte på vad som faktiskt var bäst för patienterna och personalen.?

Nu uppmanar hon fler inom vården att engagera sig i politiken. ?

— Det finns för få som kan vården. Jag är sugen på att starta kampanjen ”oavsett parti, kryssa en sjukvårdspersonal”, säger Christine Lorne.?Man behöver inte stå på valsedlarna för att det ska räknas utan kan till exempel gå på möten, träffa politikerna och visa vilka förslag som är bra.?

— Då bidrar man till att skicka signaler till politikerna om vilka frågor de ska driva. Det är enklare att påverka än man tror.

?Det var ilskan över sakernas tillstånd som drev dig in i politiken. Hur kan du då välja C som ingår i den styrande alliansen?

?— Jag tror inte på partierna till vänster eftersom pengar till välfärden skapas genom tillväxt och fler jobb i företag. Jag ser exempelvis hur privata S:t Görans sjukhus klarar uppdraget för mindre pengar. Jättekonstigt att det kan vara så, men jag gillar att vi använder våra skattepengar så effektivt som möjligt, säger hon.??

Christine Lorne tycker att tjänstemän och politiker inom landstinget inte har så stor koll på hur vården fungerar i verkligheten, utan ofta baserar sina åsikter på rapporter och enkäter.?

— I stället borde man gå och titta på en akutmottagning måndag eftermiddag och se hur det är, säger Christine Lorne.?

Ett minimikrav för alla tjänstemän och politiker som jobbar med sjukvårdsfrågor i landstinget borde vara att de åker med ett ambulanspass minst en gång i halvåret, anser Christine Lorne.

?— På ambulansen ser du alla olika verksamheter, från äldreboende till akutmottagning och vårdavdelning och kan få en känsla för hur det faktiskt fungerar för patienter och personal.

Christine Lorne

  • Ålder: 32
  • Parti: C
  • Yrke: Ambulanssjuksköterska i Nacka.
  • Bor: Saltsjö-Boo

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida