”Fler vårdanställda borde bli politiker!”

”Fler vårdanställda borde bli politiker!”
"Det är vi som kan vården!". Christine Lorne (C) kandiderar för första gången i höstens val. Och uppmanar fler att göra det, oavsett parti. Foto: Jens Sjunnesson

Ilska och drömmen om förändring drev henne in i politiken. Nu vill hon starta en kampanj för att få fler att följa efter. "Det är vi som kan vårdfrågorna", säger Christine Lorne, sjuksköterska och nybliven centerpartist.

Christine Lorne, 31, är narkos- och ambulanssjuksköterska och är en av alla vårdanställda som står på valsedlarna för första gången. Hon kandiderar för centerpartiet till kommunfullmäktige i Nacka och till Stockholms läns landsting, som nummer 3 respektive 7 på listorna.

Drömmen är att förändra

Det var långt ifrån självklart att börja engagera sig politiskt och hon tvekade länge. Men den utlösande faktorn var upphandlingen av ambulansverksamheten i Stockholm för fyra år sedan – hon blev helt enkelt förbannad.

– Upphandlingarna måste göras mycket bättre och av folk som verkligen kan, säger Christine Lorne.

I Nacka där hon bor ställdes ambulanspersonalen inför pest eller kolera när två entreprenörer plötsligt bytte områden med varandra. Antingen fick de stanna kvar och börja hos ett nytt företag vilket innebär att all gammal, intjänad semester föll ut och att de fick början från noll igen. Eller så fick de följa med arbetsgivaren och pendla till Botkyrka i stället.

– Dessutom kändes det som att de bara tittade på priset och inte på vad som faktiskt var bäst för patienterna och personalen, säger Christine Lorne.

Vill starta kampanj

Det är bara ett exempel på saker som hon vill förändra och nu uppmanar hon fler inom vården att engagera sig.

– Det finns för få som kan vården. Jag är sugen på att starta kampanjen ”oavsett parti, kryssa en sjukvårdspersonal”, säger Christine Lorne.

Hon tycker att varken tjänstemän eller politiker inom landstinget har så stor koll på hur vården fungerar i verkligen, utan att de ofta baserar sina åsikter på rapporter och enkätundersökningar.

– Statistiken visar bara de genomsnittliga väntetiderna. I stället borde man gå och titta på en akutmottagning måndag eftermiddag och se hur det är, säger Christine Lorne.

Ett minimikrav för alla tjänstemän och politiker som jobbar med sjukvårdsfrågor i landstinget borde vara att de åker med ett ambulanspass minst en gång i halvåret, anser Christine Lorne.

– På ambulansen ser du alla olika verksamheter, från äldreboende till akutmottagning och vårdavdelning och kan få en känsla för hur det faktiskt fungerar för patienter och personal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida