Valet 2018

Hon går till val på att öppna BB i Sollefteå igen

Hon går till val på att öppna BB i Sollefteå igen
Sarah Karlsson är barnsjuksköterska på bvc i Härnösand och regionpolitiker i Västernorrland (L). Bild: Privat

Det var fel att stänga BB i Sollefteå, anser barnsjuksköterskan Sarah Karlsson (L). Om allianspartierna vinner valet i Region Västernorrland har de lovat att öppna BB och akutkirurgin igen genom att lägga ut Sollefteå sjukhus på entreprenad.

27 augusti 2018

Sarah Karlsson ger inte mycket för bedömningar som görs av konsulter som aldrig jobbat i vården. 2008 arbetade hon på barnmedicin på Sundsvalls sjukhus, när externa konsulter avskaffade många undersköterskor, sekreterare, laboratorieassistenter och köksanställda.

– Det blev otroligt tungjobbat och ineffektivt. Jag stod och skurade sängar med mina högskolepoäng, och tänkte: Vad håller jag på med? Sedan dess har jag kämpat politiskt för att återställa balansen, så att det finns tillräckligt med exempelvis undersköterskor. Men det går trögt, säger Sarah Karlsson.

Åtta år i hälso- och sjukvårdsnämnden

Hon är liberal landstingspolitiker i Västernorrland. Inför valet 2010 blev hon tillfrågade om hon ville sitta i hälso- och sjukvårdsnämnden, och nu har hon åtta års erfarenhet därifrån.

– Den viktigaste frågan är att få till arbetsmiljön. Vårdpersonalen ska trivas, utan att vara en Nightingale. Dessutom kommer vi inte förbi hyrproblemet eller får ned köerna om inte arbetsmiljön är bra, säger hon.

Sarah Karlsson menar att det är grundläggande för befolkningen att landstinget har personal som arbetar för regionen utan stafettpengar.

– Tyvärr leder vi ligan och har högst kostnader för stafettpersonal i förhållande till egen personal. Det är som en lavin, men den har mattats lite under våren.

Hon vill öka förtroendet för regionen som arbetsgivare.

– I dag är det lågt. Sjuksköterskor känner inte sig lyssnade på och tagna på allvar. Relativt låga lönekrav kan ignoreras. Iva-sjuksköterskor ville ha 800 kronor mer i lön, men fick tvärnej. I stället har de nu fått hyrkostnader som är fyra gånger högre.

Kooperativ eller entreprenad

Liberalerna vill  istället se ordinarie personal, men gärna nya typer av arbetsgivare, som kooperativ, entreprenad eller självstyrande enheter.

– Individens behov är i fokus i vår politik. Den enskilda avdelningens behov ska tillgodoses, för det blir bäst för patienterna också när personalen trivs. När det gäller vårdcentraler ska du kunna välja vilken som passar dig och välja bort en som inte fungerar bra med vårdvalet.

Förra mandatperioden ingick Liberalerna i den styrande majoriteten, men den här har de varit i opposition.

Emot nedläggning av BB

– Vi var emot nedläggningen av BB i Sollefteå, både av jämställdhetskäl för att det var just kvinnovård, men också för att det fanns mycket man kunde ha gjort innan. Vi borde ha åtgärdat kostnaderna för hyrpersonal, vilket är en halv miljard. I relation till det är det lite som sparas in med 15 respektive 50 miljoner för nedlagt BB och kirurgi.

Den borgerliga alliansen har lovat att vid en valseger driva Sollefteå sjukhus på entreprenad och försöka öppna BB och akutkirurgin, genom att köpa in tjänster.

Vårdfokus har i ett flertal artiklar rapporterat om nedläggningen och ockupationen av BB, och även om befolkningen känsla av svek.

Påverka i opposition

Sarah Karlsson tycker att det har gått att påverka i opposition också. Liberalerna har fått igenom fem motioner det senaste året.

– Vi driver på i digitaliseringsprocessen, äldrevårdsmottagningar på vårdcentralerna och nu ska regionen också införa en egen Dr Kry för distriktsläkare och distriktssköterska. Jag tänker att en sjuksköterska i hemsjukvården ska kunna ta med en platta till patienten och att de genom den kan ha kontakt med läkaren.

Region Västernorrland

  • Nedläggning av förlossning, BB, akutkirurgi och akutortopedi i januari 2017 har väckt starka känslor och en intensiv debatt.
  • Majoriteten, med Socialdemokraterna i spetsen, fattade beslutet på grund av den blödande ekonomin och personalbristen i region Västernorrland.
  • Allianspartierna i regionen går till val med löftet att satsa 100 miljoner extra på primärvården och vill även lägga ut Sollefteå sjukhus på entreprenad, med ambition att öppna BB och akutkirurgi.

Vårdfokus politikerintervjuer

Vi har hittat 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Vi har valt att intervjua de som är företrädare för partier som finns representerade i landstingen/regionerna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida