Akutkrisen

Kritik från 200 läkare mot Sverigedemokraternas retorik

Att använda situationen inom akutsjukvården som ett slagträ för att få igenom en invandrarfientlig politik är farligt och ovärdigt. Det skriver 200 läkare vid Danderyds sjukhus i ett öppet brev.

När krisen inom akutsjukvården debatterades i veckan menade Dan Kareliusson, Sverigedemokraternas (SD) representant i Stockholms landstingsfullmäktige, att en del av krisen inom sjukvården beror på att ”invandrare har för vana att söka akutsjukhusen för alla krämpor” och att tolkbehov gör att andra patienter får vänta.

”Ett skrämmande uttalande som till synes endast tjänar ett syfte – att hitta en syndabock att skylla sjukvårdskrisen på”, skriver de nästan 200 läkarna i ett öppet brev publicerat på DN debatt.

”Frågan är vilka Sverigedemokraterna menar ska bli syndabockar för problem inom sjukvården härnäst? Är det de psykiskt sjuka, patienter med funktionshinder av olika slag eller är det pensionärer med många sjukdomar?”, undrar läkarna.

De påpekar att sjukvården skulle krascha fullständigt utan invandringen till Sverige och att många första och andra generationens invandrare arbetar inom vården som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och administratörer.

”Utan deras insatser skulle vården inte fungera alls. SD:s invandrarpolitik skadar oss alla inom vården, patienter såväl som anställda.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida