valåret 2018

Lågt förtroende för partiernas vårdpolitik

Lågt förtroende för partiernas vårdpolitik
I september avgör väljarna vilka partier som har deras förtroende i riksdagsval, landstingsval och kommunalval. Vårdfrågorna är allra viktigast tycker 40 procent av väljarna. Arkivbild: TT

Väljarna anser att vården är valets viktigaste fråga — men inget parti har särskilt starkt stöd i sjukvårdsfrågorna. Det visar en undersökning av DN/Ipsos.

1 augusti 2018

Vårdfrågan har seglat upp till att bli den fråga som väljarna tycker är allra viktigast. 40 procent av väljarna anser att vården är valets viktigaste fråga, enligt en mätning som opinionsinstitutet Ipsos gjorde i juni på uppdrag av Dagens Nyheter.

Vårdutspelen har också duggat tätt från partierna – men väljarna tycks kallsinniga inför de vallöften som nu ges.

– Inget parti har något särskilt starkt väljarstöd i sjukvårdsfrågan, säger David Ahlin som är opinionschef på Ipsos, till DN.

Lågt stöd för alla partier

I augusti 2014 tyckte 38 procent av väljarna att Socialdemokraterna hade den bästa vårdpolitiken. I juni 2018 var siffran nere på 22 procent. Och bara 1 procent av väljarna har förtroende för Miljöpartiets sjukvårdspolitik. Vänsterpartiet har legat stabilt och har i dag 10 procent stöd.

Stödet för allianspartiernas sjukvårdspolitik är också lågt. Endast 9 procent av väljarna anser att Moderaternas sjukvårdspolitik är den bästa. Och trots att Kristdemokraterna har försökt att profilera sig med vårdfrågor anser endast 5 procent att partiets vårdpolitik är bäst. Liberalerna ligger på 4 procent och Centerpartiet på 5 procent.

När det gäller Sverigedemokraterna anser 10 procent att deras sjukvårdspolitik är bäst. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida