Moderaterna varnar unga landstingsanställda från att rösta rött

Moderaterna varnar unga landstingsanställda från att rösta rött
På Stockholmslandstingets hemsida varnar Moderaterna de landstingsanställda för vad som kan hända om de röstar rött. Arkivbild: Mostphotos

Ett fult retoriskt maktspel, tycker Vårdförbundets ordförande i Stockholmsavdelningen, Eva Nowak.

3 februari 2014

Stormen kring hambugerkedjan Max verkar ha inspirerat Kristoffer Tamsons, valledare för moderaterna i Stockholms läns landsting. Det var för två veckor sedan som ledningen för snabbmatsföretaget Max skrev i ett veckobrev till sina unga anställda att det vore katastrof om den sittande regeringen röstades bort, eftersom en vinst för oppositionen kan innebära en höjning av arbetsgivaravgiften för anställda yngre än 25 år.

Tilltaget väckte stor uppmärksamhet. Bland annat LO gick ut och kritiserade hamburgerkedjan för att utifrån sin maktposition som arbetsgivare försöka påverka hur deras unga anställda ska rösta riksdagsvalet i september.

Samma retorik

Nu använder sig de styrande moderaterna i Stockholms läns landsting av samma retorik i ett öppet brev ”till dig som jobbar i Stockholm läns landsting”.

”Rösta inte fram en vänsterregering som vill chockhöja arbetsgivaravgiften för unga som jobbar i Stockholm läns landsting. Gör det inte dyrare att anställa nyexaminerade undersköterskor och sjuksköterskor. Rösta inte bort sjukvårdens unga medarbetare”, skriver Kristoffer Tamsons i brevet som är publicerat på landstingets hemsida.

I en kommentar till TT säger han att brevet helt enkelt är ett politiskt inlägg i debatten och inte en arbetsgivares uppmaning till sina anställda.

Gillar inte tonen

Utan att ta ställning i den politiska frågan tycker Eva Nowak, ordförande för Vårdförbundet i Stockholm, att brevet med dess formuleringar är oseriöst.

– Det här är ett fult retoriskt maktspel oavsett var det kommer ifrån, moderaterna eller socialdemokraterna, att hota folk. Det här tycker jag väldigt illa om. Det känns inte seriöst i en valkampanj där vi ska diskutera vad som är viktigt i hälso- och sjukvården.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida