Nystartat parti vill minska byråkratin

Nystartat parti vill minska byråkratin
"Jag, politiker?" I höst kan sjuksköterskan Jenny Osanius få en ny roll. Nystartade partiet "Vård för pengarna" vill göra en jättestor omfördelning av landstingets resurser. Foto: Martina Olsson

Sjuksköterskan Jenny Osanius satsar allt på nystartade partiet ”Vård för pengarna”. Politiken är sista halmstrået. "Om inget görs kan jag inte jobba kvar", säger hon.

3 september 2014

Vissa går på knäna. Andra gråter i personalrummet över att de inte orkar, inte hinner. Så har det sett ut i flera år och i höstas startades ett enfrågeparti i Sörmland av vårdpersonal som bestämde sig för att sätta ner foten när det inte hjälpte att tala med cheferna.?

— Det pratas otroligt mycket men sedan händer det inget. Partiet är ett sätt för oss att försöka påverka vår situation. Annars befarar jag att jag inte kan fortsätta i vården, säger Jenny Osanius, sjuksköterska på medicinmottagningen vid Nyköpings lasarett.?

Mottagningen har fått fler och fler arbetsuppgifter och det har blivit så svårt att hinna med att patientsäkerheten äventyras, anser Jenny Osanius. Samtidigt finns det inte tid eller pengar till kompetensutveckling. ??

”Vård för pengarna” har ett radikalt förslag för att ändra det här. Partiet ställer upp i landstingsvalet med löfte om att minska administrationen med över 100 miljoner kronor.?

Hur vet ni att det finns så mycket att skala bort?

?— Det har vi kollat upp. På landstingets hemsida står det hur mycket administrationen har ökat. Dessutom har vi fått insidertips från människor som arbetar med detta och som säger att det går att minska både inom den politiska ledningen och i den centrala administrationen.

Pengarna ska bland annat gå till fler vård­platser på Sörmlands tre sjukhus, ökad personaltäthet och förbättrad arbetsmiljö. ?

— Många känner sig utmattade så det måste till ganska mycket, säger Jenny Osanius, vars första motion om hon blir invald kommer att handla om att öppna barnavdelningen i Nyköping igen.?

Att minska administrationen låter som en enkel lösning. Varför ser det då ut som det gör i dag?

?— Det undrar vi också men vi har inte fått svar på det än. Vi protesterar även mot alla konsulter som kostar otroliga summor. Det går att spara genom att till exempel skapa arbetsgrupper med den befintliga personalen.

?”Vård för pengarna” har väckt blandade reaktioner bland kollegerna. Vissa anser att politiken ska skötas av proffs men i likhet med de andra vårdanställda som kandiderar i höst tycker Jenny Osanius att yrkeserfarenheten behövs i politiken. Som det är nu tas besluten för långt bort, tycker hon.?

— Proffspolitikerna vill så klart också det bästa. Men de tappar fokus för de har så mycket annat som exempelvis kollektivtrafiken och turism. Vi som arbetar i vården har ett annat perspektiv.

Partiet har 400 medlemmar och bedömer chansen att komma in i landstingsfullmäktige som ”lovande”. Då är Jenny Osanius och de andra eldsjälarna bakom partiet beredda att satsa ordentligt och gå ner i arbetstid för att hinna med politiken. Eller ta tjänstledigt helt.

?— Jag hade aldrig trott att jag skulle stå på en valsedel. Det känns jättespännande!

?Hur mycket kan ni påverka om ni kommer in??

— Det beror helt och hållet på hur många platser vi får. Alternativet är att inte göra någonting. Nu har vi åtminstone en chans. ??

Jenny Osanius

  • Ålder: 43
  • Parti: VFP
  • Yrke: Sjuksköterska på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett.
  • Bor: Nyköping

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida