Politiker nekades gå en dag i personalens skor

Politiker nekades gå en dag i personalens skor
Magnus Leivik (M) nekades att få komma ut på praktik i vården. Orsaken ska ha varit frågan om samtycke från patienternas sida. Foto: Bildproffsen i Nyköping

Vårdförbundet vill att politikerna ska ta sig ut i verkligheten för att se hur det dagliga arbetet sköts. Men när Magnus Leivik (M) ville praktisera i vården fick han veta att det var "ogörligt". Först efter att Vårdfokus kontaktat sjukvårdsförvaltningen blev besöken genomförbara.

Efter att oppositionslandstingsrådet och vice ordföranden i Sörmlands läns landstings arbetsutskott, Magnus Leivik (M), fått nys om Vårdförbundets kampanj Gå en dag i mina skor som Vårdförbundet driver, beslöt han sig för att göra slag i saken och ge sig ut för att studera medarbetarnas verklighet.

”Naturlig del”

– Tanken var att jag skulle få ihop 20 hela arbetspass under året, 7 nu på vårkanten och ytterligare 13 senare i höst. Den här typen av besök görs på många andra håll och jag vet att personalen är positiv till det, säger Magnus Leivik.

Men när han kontaktade Jörgen Striem, hälso- och sjukvårdschef i landstinget Sörmland, stötte han på patrull. Efter att ha pratat med landstingsjuristen svarar Jörgen Striem i ett mejl att: ”En förutsättning för att ni ska kunna delta är att varje enskild patient givit sitt samtycke innan ni fått tillfälle att se patienten eller ta del av några uppgifter om denne. Det är i praktiken ogörligt att genomföra i samband med ett arbetspass.”

Svårt att underlätta patienter

Enligt Jörgen Striem själv handlade det inte om att politiker inte får göra studiebesök. Det är rätt och slätt en juridisk fråga.

– Jag vill starkt dementera att han inte får komma. Det är jättebra när politiker intresserar sig för hälso- och sjukvården. Men att på förhand gå till en hel avdelning och underrätta alla patienter blir så klart svårt, något som jag baserat på råd från vår jurist, sade han till Vårdfokus när vi i fredags ringde upp honom.

Men efter intervjun ändrade han uppenbarligen uppfattning. I ett mejl ett par timmar senare meddelar nämligen Magnus Leivik entusiastiskt att ”Vårdfokus klarade biffen”.

”Jag kan nu meddela att Vårdfokus löste frågan om att göra ”politiker-praktik” i vården. Jag fick precis ett mail från förvaltningschefen där det stod att jag nu är välkommen. Tack för det!”, skriver han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida