Sänkt skatt – då vill vi helst jobba mindre

Sänkt skatt – då vill vi helst jobba mindre
Svenskarna verkar värdera fritid mer än pengar visar TCO:s undersökning. Arkivbild: Colourbox

Sänkt skatt på lönen har gett mer pengar i plånboken. Men jobbskatteavdraget har inte fått svenskarna att vilja jobba mer, trots att detta var regeringens förhoppning.

Bara två procent av svenskarna säger att de jobbar mer på grund av jobbskatteavdraget. Om regeringens planer på ytterligare sänkt skatt på lönen genomförs, tror fyra procent att de kommer att arbeta mer, men hela åtta procent säger i stället att de hellre skulle gå ner i arbetstid, det visar en studie som TCO gjort.

Måttlig effekt

– Själva idén med jobbskatteavdraget har varit att få fler att jobba mer. Vår undersökning visar att effekten så här långt sannolikt är mycket måttlig och att effekten av fortsatta jobbskatteavdrag till och med kan få folk att jobba mindre, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Stärk de arbetssökande

I undersökningen, som utfördes i maj, deltog dryg 1000 personer. TCO:s egna förslag för att få fler i arbete är att Riksbanken får som kompletterande sysselsättningsmål att unga ges möjlighet att fullfölja sina gymnasiestudier och att fler får tillgång till rehabilitering och utbildning.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida