SD-protester mot utebliven inbjudan från Vårdförbundet

I kväll hålls ett medlemsmöte med politikerträff i Oskarshamn. Representanter för alla landstingspartierna har bjudits in - utom Sverigedemokraterna.

– Vi anser att SD inte respekterar Vårdförbundets stadga om allas lika värde, motiverar Christina Matscheko, vice ordförande i Vårdförbundet Kalmar, beslutet att inte bjuda in partiet.

Låsa dörren

Det vill inte Sverigedemokraterna finna sig i. I går ringde SD:s gruppledare i landstinget, Claus Zaar, till Christina Matscheko och protesterade och meddelade att man tänker dyka upp ändå.

I ett pressmeddelande som Oskarshamns-Tidningen citerar i dag liknar han särbehandlingen vid mobbning och skriver: ”Vi låter oss inte nedslås utan kommer närvara och diskutera med förbundets medlemmar.”

– Vi bjuder in dem vi vill och vi vill inte att andra ska komma och störa vårt möte. Vi kommer att pricka av de inbjudna i dörren och välkomna dem. Sedan får vi kanske låsa dörren för objudna gäster, säger Birgitta Lind, förtroendevald i Vårdförbundet Kalmar, och en av de två som håller i mötet.

Bokbord utanför

Då Vårdfokus når gruppledaren Claus Zaar bekräftar han att han tillsammans med ett par partikamrater kommer att bege sig till Fredriksbergs herrgård där Vårdförbundets möte hålls i kväll. Det verkar dock inte behövas några låsta dörrar.

– Vi tänker inte provocera på något vis. Man kan inte tränga sig in på ett möte dit man inte är inbjuden. Vi jobbar mycket för sjuksköterskegruppen och får inte berätta om det, det tycker vi är synd. Vi får väl stå med något bokbord eller så utanför och informera, säger Claus Zaar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida