Sjuksköterskorna som kandiderar för SD

Vårdförbundet nobbar partiet och Jimmie Åkessons möten med vården har kantats av protester. Men 17 sjuksköterskor kandiderar för Sverige­demokraterna i höst.??

3 september 2014

När partiledaren Jimmie Åkesson (SD) gjorde arbetsplatsbesök på sjukhus tidigare i år väckte det starka reaktioner från vårdpersonalen. I både Umeå och Malmö blev läkare och sjuksköterskor mordhotade efter att ha protesterat mot besöken och i våras beslutade Vårdförbundet att nobba SD i valrörelsen. ?

— Deras värderingar är oförenliga med vår yrkesetik, sade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tidigare i år.

?Det rör till exempel synen på vård av papperslösa, aborträtten och samvetsklausul, alltså rätten att vägra medverka i viss typ av vård.?

Men 17 sjuksköterskor, varav flera uppger att de är medlemmar i Vårdförbundet, står på Sverigedemokraternas valsedlar i höst. De kandiderar för SD i kommun- och landstingsvalen i Stockholm och i kommun- och regionvalen i Skåne. Det är dock en betydligt mindre grupp som vill engagera sig i SD jämfört med de andra riksdagspartierna.??

Det finns även en sjuksköterska som kandiderar för det kontroversiella Skånepartiet som bland annat vill förbjuda islam i Skåne och stoppa flyktingmottagandet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida