valet 2018

Sjukvårdspartier får stort ansvar efter valet

Sjukvårdspartier får stort ansvar efter valet
Resultatet från landstingsvalen innebär att det blir nya majoriteter i de flesta landsting och regioner. Arkivbild: Mostphotos

Det blir historiska maktskiften i många landsting och regioner där Socialdemokraterna styrt i decennier. De flesta kommer att få alliansstyre eller blocköverskridande koalitioner och på flera håll med stöd av sjukvårdspartier.

I Sörmland gick Vård för pengarna kraftigt fram och fick 18,3 procent. De blev därmed näst största parti. Nu bildar de en koalition med det största partiet, Socialdemokraterna, och Centerpartiet.

I ett pressmeddelande som gick ut den här veckan skriver de tre partierna: ”Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet har den senaste veckan haft mycket konstruktiva samtal. Vi ser att vi har alla förutsättning för att fortsätta utveckla det viktiga arbetet med att förbättra Sörmlands hälso- och sjukvård och den blivande regionen.”

Hur det arbetet kommer att se ut ska de tre partierna nu sätta sig ner och förhandla om för att senare komma med en gemensam avsiktsförklaring.

Norrbotten och Dalarna

I Norrbotten har Sjukvårdspartiet i stället valt att samarbeta med det blå blocket och bildar en koalition med Moderaterna och Centerpartiet.

I Dalarna tar Sjukvårdspartiet makten med hjälp av Alliansen och Miljöpartiet.

Detta är två tunga socialdemokratiska fästen som därmed faller.

Alliansmajoritet i många landsting

Minst hälften av landstingen/regionerna ser ut att få alliansstyre efter valet och på flera håll blir det blocköverskridande koalitioner. Socialdemokraterna får ett historiskt svagt inflytande över landstingspolitiken, skriver Dagens Samhälle som gjort en genomgång av hur det gått i förhandlingarna så här långt. Än så länge är det bara i Västerbotten som de rödgröna har majoritet och kan fortsätta styra landstinget.

Det här kan leda till förändringar för sjukvården, till exempel i primärvården där allianspartierna driver på för att underlätta för fler privata aktörer. Fler vårdval inom specialistvården kommer sannolikt också att bli resultatet av den blå revolutionen i landsting och regioner, skriver Dagens Samhälle.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida