Skåne höjer ingångslönerna till 23 500

Skåne höjer ingångslönerna till 23 500
Region Skåne har lovat att höja ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker till 23 500 kronor. Frågan är hur många som kommer att nappa på erbjudandet. Arkivbild: TT

För lite och alldeles för sent, tycker Vårdförbundets ordförande i Skåne.

Höjningen av ingångslönerna gäller för både nyexaminerade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

År 2008 var ingångslönen för nyutexaminerade i Region Skåne 21 100 kronor, efter ett år i yrket. På senare tid har den legat runt 22 000 kronor. Kraven från studenterna på en ingångslön mellan 24 000 och 25 000 kronor har aldrig fått något gehör bland de personalansvariga i regionen.

Nyligen gick man ensidigt ut från regionens sida och erbjöd dem som arbetar på speciellt vårdtunga avdelningar ett lönetillägg på 1 500 kronor i månaden. Orsaken var den stora bristen på sjuksköterskor som uppstått efter sommarsemestrarna. Med det tillägget går det alltså att komma upp till 25 000 kronor i ingångslön.

Gäller inte alla

Men tillägget gäller långt ifrån alla, dessutom följer det inte med för den som byter arbetsplats till en ”icke vårdtung” avdelning.

– Man kommer säkert få en del sjuksköterskor på det här sättet. Pengar lockar alltid. Många av de nyexaminerade vill ju jobba på sjukhus i början av sin karriär och är då lönen nära eller i paritet med vad andra kan erbjuda så lockar det säkert några. Ändå måste man se det här som en brandkårsutryckning i elfte timmen, säger Vårdförbundet Skånes ordförande Mats Runsten.

Foto: Anders OlssonMats Runsten.

Enligt det nya rödgröna minoritetsstyret (S och MP) i Region Skåne är höjningen bara en av flera åtgärder för att göra det lättare att rekrytera.

— Samtidigt satsar vi nu på att också utveckla våra medarbetare, se över hur arbetet organiseras och ta bort onödig administration, säger den nye regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Foto: Jens OhlssonHenrik Fritzon (S).

En annan åtgärd är att inrätta utbildningsanställningar där sjuksköterskor under två år kan varva specialistutbildning med kliniskt arbete med bibehållen lön.

Det påminner om Vårdförbundets modell för akademisk specialisttjänstgöring. Det som framförallt skiljer är att Skånes modell än så länge inte är kopplat till kollektivavtalet, vilket Vårdförbundet vill.

Det blir också möjligt för sjuksköterskor att specialistutbilda sig på helfart, men då inte med bibehållen lön utan en speciell utbildningslön på 19 000 kronor i månaden.

– Det jag har svårt att förstå är varför den ena specialistutbildningen ska ge full betalning och den andra inte, säger Mats Runsten.

Nya lovas bredvidgång

En sak som Vårdförbundet i Skåne efterfrågat länge är möjligheten till bredvidgång och handledare eller mentor för nyanställda sjuksköterskor. Det ska nu införas, enlig den nya ledningen i Skåne.

– Det som krånglar till det är att det dels saknas väldigt många sjuksköterskor i dag, vilket kan göra det svårt att handleda. Dessutom måste ju de som ska göra det ha genomgått en handledarutbildning, säger Mats Runsten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida