Socialdemokraterna söker samarbete efter omvalet

Sverigedemokraterna gick framåt, Sjukvårdspartiet åkte ut, Socialdemokraterna vann, men kämpar för att hitta ett sätt att kunna regera regionen. Omvalet i Västra Götland blev en rysare på flera sätt.

– Det blev som jag befarat. Valet kändes oengagerat och avslaget, säger Eva Paxlind i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Västra Götaland, dagen efter omvalet.

Precis som hon och många andra misstänkt blev valdeltagandet lågt när Västra Götalands 1,2 miljoner röstberättigade gick till val – igen. Bara omkring 43 procent av alla som fick rösta gjorde det. Fint väder gick det inte att skylla på eftersom regnet föll över stora delar av regionen större delen av söndagen.  

S och SD valets vinnare

Till skillnad från vad valforskarna förutspådde gick Socialdemokraterna framåt och fick flest röster, trots att erfarenheten har visat att partiet brukar förlora på ett lågt valdeltagande.

Nu är det upp till Socialdemokraterna att hitta samarbetspartners för att kunna styra Västra Götalandsregionen. Samverkan med Miljöpartiet och Vänsterparitet räcker inte för att få majoritet.

Vem vill samarbeta?

Eftersom Sjukvårdspartiet åkte ut ur regionfullmäktige kvarstår möjligheten att samarbeta med något av de borgerliga partierna,  eller med Sverigedemokraterna. SD fick fler mandat än i förra valet och kan få en vågmästarroll mellan blocken. Men ett samarbete med SD är inte aktuellt enligt ledande S-politiker i Västra Götaland.

SD:s framgång i omvalet är det som Eva Paxlind har reagerat mest på.

– De har en värdegrund som är så långt ifrån Vårdförbundet man kan komma.

Helst kända partier

Nu hoppas hon att de större partierna ska lyckas hitta ett sätt att samarbeta så att arbetet i regionen ska kunna fortgå, och viktiga beslut för framtiden ska kunna fattas.

– Det är bra om det är partier som är kända för väljarna som styr, och som ser en helhet och försöker jobba för både invånarnas och de anställdas bästa, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida