Flyktingvård

Vården får mer pengar för att klara flyktingsituationen

I regeringens ändringsbudget förslås kommuner och landsting få 9,8 miljarder kronor i ett engångstillskott. Hur mycket av det som går till vården är för tidigt att säga.

Ändringsbudgeten är ett resultat av den uppgörelse om flyktingsituationen som regeringen slöt med de borgerliga partierna den 23 oktober. Budgeten är på totalt cirka 11 miljarder kronor.

Av dessa får kommunerna 8,33 miljarder, medan 1,47 miljarder kronor går till landstingen.

Hur stor del av pengarna som kommer vården till nytta är svårt att säga, men för landstingen lär det bli en betydande del. Inte minst behövs stora satsningar för att fler asylsökande ska komma på hälsoundersökningar.

– Det här är resurser som inledningsvis främst behövs för att utöka vår traumavård, tandvård och vården som möter barn och unga. För att fånga upp fysisk och psykisk ohälsa behöver vi också hitta metoder för att fler asylsökande kommer till hälsosamtal, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Projekt för hälsoundersökning

Vid sidan av detta har Sveriges kommuner och landsting, SKL, fått tre miljoner kronor av regeringen för ett projekt som syftar till att få samtliga asylsökande att genomgå en hälsoundersökning. Landstinget i Värmland har utsetts som pilotlän. 

Projektet består av tre delar, en inventering både nationellt och i länet för att se vilka metoder som kan fungera, en handlingsplan samt ett utbildningskoncept.

– De här tre delarna ska ha kommit igång i mars, då ska vi tillbaka till regeringen och säga vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sedan är tanken att vi ska rulla ut det här nationellt, säger Lotta Jernström, utredare på SKL, till Sveriges Television.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida