Vårdförbundets ordförande: ”Hoppas att Löfven kommer med förslag som kan locka kvinnor”

Vårdförbundets ordförande: ”Hoppas att Löfven kommer med förslag som kan locka kvinnor”
Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, hoppas att Stefan Löfven, om han blir Socialdemokraternas nye ledare, utvecklar sin syn på jämställda löner. Foto: Ulf Huett

En före detta svetsare från Örnsköldsvik, känd för sitt motstånd mot kvinnopotter, ser ut att bli Socialdemokraternas näste ledare. Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, hoppas att han ska omvärdera sin syn på jämställda löner.

26 januari 2012

55-årige Stefan Löfven har varit ordförande för IF Metall sedan 2005. I dag har Socialdemokraternas verkställande utskott föreslagit honom till ny ledare för partiet. Det formella beslutet fattas i morgon.

När LO 2007 krävde särskilda jämställdhetspotter, eller kvinnopotter, för att få upp lönerna för de lågavlönade kvinnorna var Stefan Löfven en av motståndarna. Han hotade till och med att lämna LO-samordningen inför nästa avtalsrörelse.

Löfvens argument har sett lite olika ut. Satsningen skulle innebära att ungefär tre gånger så många som de anställda i industrin skulle få högre lönepåslag. ”Det fungerar inte om industrin ska ha en lönenormerande roll”, sa han till Dagens Nyheter. Och till Svenska Dagbladet framförde han åsikten att en kvinnopott skulle missgynna lågbetalda kvinnor inom områden där kvinnorna är i minoritet. Som inom IF Metall.

Upprörd Ylva Thörn

Den gången blev Kommunals dåvarande ordförande, Ylva Thörn, upprörd. Hon menade att IF Metall-basen vägrade inse att det finns strukturella löneskillnader mellan könen.

Jämställda löner är en av de viktigaste kampfrågorna för Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. När förbundets kongress nyligen formulerade målen för de kommande tre åren var det genusdebatten som stod överst. ”Väcka en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden”, löd formuleringen.

– Vårt förbund har haft helt andra åsikter än Stefan Löfven tidigare. Men jag hoppas att han som partiledare öppnar upp för frågor som rör jämställda löner, säger Sineva Ribeiro om beslutet att föreslå IF Metall-basen att ta över efter Håkan Juholt.

Vanskligt val

Sineva Ribeiro understryker att Vårdförbundet är opolitiskt obundet. Men hon tror ändå att det är vanskligt av verkställande utskottet att föreslå en medelålders man med stark förankring inom traditionellt mansdominerade arbetsplatser, eftersom partiet behöver locka fler kvinnor, fler unga människor och fler välutbildade storstadsväljare till valurnorna.

– Det är viktigt att Stefan Löfven nu tydligt visar att han vågar ta tag i politiken och kommer med förslag som lockar kvinnor. Kvinnor som grupp värderas inte lika högt som män på arbetsmarknaden, och nu hoppas jag att Stefan Löfven lyfter jämställdhetsfrågan om hur kunskap och kompetens värderas inom vård, skola, omsorg och det viktiga förebyggande hälsoarbetet som många av våra specialistutbildade medlemmar arbetar med, säger Sineva Ribeiro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida