En tvärdisciplinär forskargrupp från Högskolan i Borås, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola driver ett forskningsprojekt som går ut på att ta reda på vilken betydelse vårdmiljön har för patienternas välbefinnande.

Vetenskapsrådet har anslagit fyra miljoner kronor till projektet.

– Vi hoppas ta reda på om ett vårdrum byggt utifrån evidensbaserade principer har positiva effekter för patienter inom intensivvård, säger docent Berit Lindahl vid institutionen för vårdvetenskap, Högskolan i Borås, som är huvudsökande i ansökan till Vetenskapsrådet.

Bättre välbefinnande

Med projektet vill forskarna se om patientens välbefinnande kan förbättras genom att förändra vårdmiljön. De hoppas på att en satsning på inredning ska ha positiv effekt och har formulerat tre huvudmål. Det som ska undersökas är

  • Hur patienter inom intensivvård upplever ljus- och ljudmiljö under och efter vårdperioden i ett speciellt inrett patientrum, jämfört med de som vårdas i ett traditionellt inrett patientrum.
  • Upplevelser och erfarenheter hos patienten, närstående och vårdpersonal av att vårdas, vistas eller vårda i ett speciellt designat patientrum, jämfört med ett ordinarie patientrum.
  • Patientsäkerheten, även här jämförs det specialdesignade rummet med ett ordinarie rum.