Till och med november i år har 186 svenskar ansökt om norsk sjuksköterskelegitimation. Det visar siffror som Sveriges Radio Ekot fått av Helsedirektoratet, den myndighet i Norge som utfärdar sjukvårdslegitimationer.

Vårdfokus har tidigare berättat om att allt färre sjuksköterskor har sökt legitimation för att arbeta i Norge. År 2016 var det sammanlagt 215 legitimationer som utfärdades och i år ser det alltså ut att bli ännu färre.

Att Norge inte längre lockar som förr har flera förklaringar. Den norska kronan har sjunkit i värde, samtidigt som det fortfarande är relativt dyrt i Norge. Den svenska arbetsmarknaden har också förändrats. Det råder stor brist på sjuksköterskor i så gott som hela landet. Lönerna har pressats uppåt och för den som vill ha ett rejält påslag erbjuder bemanningsbranschen högre löner.

– Jag ser det som ett resultat av den löneutveckling som har skett för sjuksköterskor när det gäller ingångslöner. Du kan nu få en ingångslön som nästan matchar den i Norge, säger Viviana Lundberg, ordförande för Vårdförbundets studentsektion, till SR Ekot.