jobba utomlands

Norge lockar allt färre svenska sjuksköterskor

Norge lockar allt färre svenska sjuksköterskor
Det är inte längre så många sjuksköterskor som åker över gränsen för att jobba i Norge. Arkivbild: Mostphotos

År 2008, när det var som hetast att arbeta i Norge, sökte 2 000 svenska sjuksköterskor legitimation där. Nu har siffran sjunkit till knappt 200.

Till och med november i år har 186 svenskar ansökt om norsk sjuksköterskelegitimation. Det visar siffror som Sveriges Radio Ekot fått av Helsedirektoratet, den myndighet i Norge som utfärdar sjukvårdslegitimationer.

Vårdfokus har tidigare berättat om att allt färre sjuksköterskor har sökt legitimation för att arbeta i Norge. År 2016 var det sammanlagt 215 legitimationer som utfärdades och i år ser det alltså ut att bli ännu färre.

Att Norge inte längre lockar som förr har flera förklaringar. Den norska kronan har sjunkit i värde, samtidigt som det fortfarande är relativt dyrt i Norge. Den svenska arbetsmarknaden har också förändrats. Det råder stor brist på sjuksköterskor i så gott som hela landet. Lönerna har pressats uppåt och för den som vill ha ett rejält påslag erbjuder bemanningsbranschen högre löner.

– Jag ser det som ett resultat av den löneutveckling som har skett för sjuksköterskor när det gäller ingångslöner. Du kan nu få en ingångslön som nästan matchar den i Norge, säger Viviana Lundberg, ordförande för Vårdförbundets studentsektion, till SR Ekot.

Fakta

Så många svenska sjuksköterskor har fått auktorisation att arbeta i Norge de senaste åren:

  • 2012: 1 210
  • 2013: 1 260
  • 2014: 878
  • 2015: 523
  • 2016: 215
  • 2017: 186 (t o m  nov)
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida