Kvinnor med PCOS har höga nivåer av manligt könshormon i blodet vilket leder till oregelbundna ägglossningar och svårigheter att bli gravid.

Det finns studier som tyder på att akupunktur kan sänka nivåerna av manligt könshormon och ge mer regelbundna ägglossningar. Därför ville forskarna undersöka om akupunktur även kunde öka antalet graviditeter och födda barn hos kvinnor med PCOS.

Testades mot läkemedel

Studien genomfördes vid ett kinesiskt universitet tillsammans med ett internationellt team med forskare från bland annat Sverige. Totalt var 27 sjukhus inblandade.

I den randomiserade, kontrollerade studien ingick 1 000 kvinnor som delades in i fyra grupper:

  • En grupp fick akupunktur i kombination med klomifen, ett läkemedel som man vet ger effekt men som har biverkningar
  • En grupp fick akupunktur och placeboläkemedel.
  • Två grupper fick placeboakupunktur: nålarna var färre och placerades ytligt utan att stimulera, också i kombination med antingen klomifen eller placebo.

Viktig information

Resultaten visar att akupunktur inte var en effektiv infertilitetsbehandling för kvinnor med PCOS.

– Detta är viktig information eftersom många kvinnor vill använda akupunktur för att bli gravida. Om man har PCOS och vill bli gravid är läkemedelsbehandling mest effektivt. Men för kvinnor som inte vill bli gravida just nu, men har oregelbunden ägglossning och andra symtom som är kopplade till höga nivåer av manligt könshormon, kan akupunktur användas för att lindra symtom då metoden har få negativa biverkningar, säger Elisabet Stener-Victorin, docent och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska institutet, och tidigare gästprofessor vid Heilongjiang university of chinese medicine.

Studien publiceras i dag i tidskriften JAMA.