Det finns i dag cirka 3 600 legitimerade röntgensjuksköterskor i Sverige. Just i dag, på röntgensjuksköterskans dag, var ett 80-tal av dem fullt sysselsatta på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där det finns en akutröntgenavdelning, en avdelning för gastroröntgen, en för neuro samt en för skelett.

I vanliga fall är det Vårdförbundet som brukar uppmärksamma medlemmarnas yrkesdagar. I exempelvis Stockholm, Södertälje och Helsingborg bjöds det i dag på medlemsluncher.

Läs Vårdfokus artiklar för röntgensjuksköterskor

Men eftersom man på Vårdförbundets avdelning i Skåne beslutat att fira alla yrkesgrupper på en och samma dag, nämligen i maj i samband med sjuksköterskedagen, bestämde vi på Vårdfokus oss för att bjuda röntgensjusköterskorna i Malmö på lite godis.

För att orka bära de tunga godishinkarna tog vi hjälp av de nya styrelsemedlemmarna Maria Buhre och Ingela Gjomakaj samt Marie Bengtsson och Ellen Luc som är anställda på Vårdförbundet i Skåne.

Röntgensjuksköterskans dag i Malmö på godis 2017-11-08
Fem personer gick åt för att få med alla hinkarna med godis till röntgenavdelningarna. Foto: Anders Olsson

Väl inne på akutröntgen möts vi av ett helt gäng med röntgensjuksköterskor som yttrycker sin uppskattning.

– Wow, oj! Det hade vi inte räknat med, säger någon glatt samtidigt som Maria Buhre lämnar över en av de godisspäckade hinkarna.

Se Vårdförbundets videohälsning på röntgendagen

– Om det uppskattas? Det är väl klart, vi är lite av en minoritet på sjukhuset så det här känns kul, säger röntgensjuksköterskan Olivia Fridlund samtidigt som hon snappar åt sig en godisbit.

Vi går vidare till avdelningen för gastro och sedan skelettröntgen. De har just ätit lunch och flera rusar upp ur stolarna för att få lite godis till efterrätt.

– Sånt här gillar vi, säger undersköterskan Veronica Sjölin glatt medan hon trängs framför godiset.

Röntgensjuksköterskans dag i Malmö på Gastro 2017-11-08
På röntgen gastro hade flera just ätit lunch. Veronica Sjölin längst till höger trängs med de andra för att få ta del av "efterrätten". Foto: Anders Olsson

Vi avslutar vårt gratulerande på neuroröntgen. Hinken uppskattas, men röntgensjuksköterskan Edit Habram avslöjar att det inte är helt ovanligt att personalen bjuds på godsaker.

– Javisst,  vi blir ofta uppmärksammade av säljare från olika företag som vill "smörja" oss. Men det här var ju jättetrevligt. Tack så mycket.