En som provade den nya så kallade hyposimulatorn var Agneta Lindberg, ny ordförande i diabetessjuksköterskornas riksförening, SFSD.

– Det kändes obehagligt. Många med diabetes beskriver hur deras personlighet rinner ur dem när deras blodsocker blir för lågt, säger Agneta Lindberg och tar av sig de något klumpiga VR-glasögonen.

Användas i utbildningen

Enligt det läkemedelsföretag som visade upp tekniken ska den bland annat användas i diabetesutbildningar för vårdpersonal.

Drygt 200 diabetessjuksköterskor slöt upp på Norra Latin i Stockholm när Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård, SFSD, i går inledde sina nationella symposiedagar. I samband med symposiet valdes Agneta Lindberg till ny ordförande i föreningen. Hon tar över efter Ingela Bredenberg som suttit som ordförande de senaste fyra åren.

Årets diabetessjuksköterska

Som vanligt utsågs också Årets diabetessjuksköterska. Den här gången gick utmärkelsen till Ann-Cathrine Wiklander, på Österåsens hälsohem i Sollefteå. Det är det enda hälsohemmet i landet som drivs med offentliga medel.

Årets diabetessjuksköterska 2018
Ann-Cathrine Wiklander - årets diabetessjuksköterska.

– Jag har världens roligaste jobb, sa Ann-Cathrine Wiklander som stolt tog emot blommorna och 25 000 kronor i form av ett utbildningsstipendium.

Flera gånger varje år arrangerar Ann-Cathrine Wiklander diabetesskolor. Hittills har cirka 500 personer genomgått utbildningen. Ann-Cathrine Wiklander undervisar även vårdpersonal i diabetes och föreläser om sjukdomen för patientföreningar och allmänheten.