hälsosam mat

Mer grönt kan motverka fettlever

Mer grönt kan motverka fettlever
Nitrat finns i bland annat spenat, ruccola, broccoli och olika slags kål, men även i rödbetor. Foto: Getty Images.

Ett ökat intag av nitrat, som finns ibland annat spenat och ruccola, kan minska fettinlagringen i levern. Det visar en studie från Karolinska institutet.

18 december 2018

Fettlever, leversteatos, är en vanlig leversjukdom som drabbar cirka 25 procent av befolkningen. De vanligaste orsakerna är övervikt eller hög alkoholkonsumtion. Än så länge saknas ett läkemedel för att behandla sjukdomen, som kan utvecklas till livshotande tillstånd som skrumplever och levercancer.

Forskning på möss

Men en så enkel åtgärd som att äta mer nitrat kan förebygga fettinlagringen i levern, enligt forskning vid Karolinska institutet.

– När vi gav nitrat till möss som gått på en västerländsk diet med mycket fett och socker så såg vi en signifikant lägre andel fettinlagring i levern, säger Mattias Carlström, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

Förutom en minskad risk för fettlever observerade forskarna även sänkt blodtryck och en förbättrad insulinkänslighet hos möss med typ 2-diabetes. Resultaten i möss har bekräftats i cellstudier på mänskliga leverceller.

Nitrat kan vara nyckeln

Forskargruppen studerar olika sätt att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, bland annat genom att påverka kosten. Att ett ökat intag av frukt och grönt är bra för hjärta och kärl och vid diabetes har visats i många studier – men vad det är i grönsakerna som gör nytta är fortfarande inte klarlagt.

– Ingen har ännu fokuserat på nitrat vilket vi tror är nyckeln. Nu vill vi genomföra en klinisk studie för att se om nitrat minskar risken att utveckla allvarlig leversteatos. Resultaten kan leda till utveckling av nya läkemedel eller kompletterande rön kring kosttillskott, säger Mattias Carlström.

200 gram per dag ger effekt

Även om större studier behövs för att bekräfta nitratets roll, så kan forskarna ändå ge kostrådet att äta mer grönbladiga grönsaker, såväl vanlig sallad som de mer nitratrika sorterna spenat och ruccola.

– Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag. Men tyvärr är det många som helt väljer bort grönsaker i dag, säger Mattias Carlström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida