Det räcker med b-körkort för att få köra den lilla rullande mottagningen som är den första i sitt slag i Sverige, berättar Linnéa Swanson, samordningsbarnmorska som projektlett arbetet med att ta fram den nya vårdbussen.

Det är en specialbyggsd husbil med två dörrar, vilket ger ett naturligt vårdflöde. Besökarna kommer först in i ett väntrum, som går att göra om till ett samtalsrum om du vänder på förar- och passagerarstolarna. Bakom en ljudisolerad dörr finns undersökningsrummet med gynstol och brits.

Stort behov

Idén om en mobil mottagning har funnits länge bland dem som arbetar med sexuell hälsa inom Närhälsan i Västra Götalandsregionen, säger Linnéa Swanson.

– Vi har sett behovet av att på ett smidigt sätt kunna ta oss dit befolkningen är. Som till Göteborgs ytterområden där det är svårare att nå människor, de kommer helt enkelt inte till våra mottagningar, berättar hon.

Bussprojektet inleddes i början av 2016 då många människor på flykt kom till Sverige. Då uppmärksammades behovet av att snabbt kunna ta sig till regionens flyktingförläggningar för exempelvis graviditetskontroller.

Prat och prover

Bussen är bemannad med två barnmorskor som ska samarbeta med lokala mottagningar i Västra Götalandsregionen, frivilligorganisationer och skolor.

Förutom kontroller, provtagningar och preventivmedelsrådgivning ska den nya vårdbussen också användas för att sprida kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, till exempel på festivaler som Pride och Way out west. Barnmorskornas förhoppning är att bidra till mer kunskap och fler öppna samtal om sexuell hälsa, som berör människor genom hela livet.

Snabbt på plats...

Strax innan husbilen togs i bruk inträffade det stora mässlingsutbrottet i Göteborg.

– Det hade varit ett perfekt tillfälle att snabbt ta sig ut med bussen och nå gravida, säger Linnéa Swanson.

Hon har ett särskilt minne som inspirerat henne i arbetet med den nya vårdbussen. Under flera år lånade Närhälsan i Västra Götaland en buss från Skåne för att komma ut i regionen och ta cellprov.

En gång när hon var med cellprovsbussen på Backaplan på Hisingen i Göteborg stod några hemlösa kvinnor utanför. Hon och kollegerna började samtala, informera om cellprov och om vad de kunde erbjuda. Efter en stund kom två av kvinnorna de pratat med in i bussen och tog cellprov.

... på rätt plats

– Det trodde vi aldrig, men vi hade gett dem ett ansikte och då kändes det mer okej för dem att komma in i bussen. Det var en händelse som så tydligt visade att vi stod på rätt plats, säger hon.

Den nya vårdbussen med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter har redan börjat rulla. Men den officiella invigningen blir på köpcentret Nordstan i centrala Göteborg den 5 mars. Då är allmänheten välkommen att ta en titt på bussen, som är på plats hela dagen, ända till klockan åtta på kvällen.