– Vi har krävt att dessa produkter ska korrigeras eller tas bort från marknaden, säger Läkemedelsverkets utredare Charlotte Björkbäck som bedömer bristerna som allvarliga.

För de tre solskyddsmedel som saknar bevisad effekt har företagen som sålt dem redan åtföljt myndighetens krav och dragit tillbaka dem från den svenska marknaden:

  • Klairs midday blue sun lotion
  • Cosrx aloe soothing sun cream Spf 50+ Pa+++
  • Sunsheer broad spectrum Spf 30 sunscreen

För att man ska få så gott skydd som möjligt måste man veta hur mycket av medlet som behövs och hur ofta det ska användas för att ge ett bra skydd, exempelvis flera gånger under dagen och efter att man badat och torkat sig med badhandduken.

Sådan information ska enligt Läkemedelsverkets krav finnas med i en bruksanvisning på svenska. Märkningen ska också visa om produkten ger lågt, medelhögt, högt eller mycket högt solskydd.

Sju av de elva solskyddsmedel som Läkemedelsverket kontrollerat visade sig sakna sådan information, bland annat de tre som inte längre säljs i Sverige.

Myndigheten har krävt av företagen som säljer de andra fyra att ta fram korrekta bruksanvisningar och märkningar på svenska.