Våren innebär högsäsong för landets allergisjuksköterskor. När pollen slår till och får näsor att rinna, ögon att klia och tröttheten att lägga sig som en bubbla över huvudet får sjuksköterskor extra mycket att göra. Telefonerna går varma på vårdcentraler och på Vårdguiden, dit många vänder sig för att få hjälp med sina besvär.

Vädret avgör

En av dem som är van vid att få många frågor är barnsjuksköterskan Susanne Bengtsson Lund. Hon är specialiserad inom astma- och allergi och arbetade tidigare som allergikonsultent för Västra Götalandsregionen. I dag jobbar hon på barnkliniken vid Näl i Trollhättan.

– När jag ser på väderleksrapporten att det ska bli varmt väder vet jag direkt att det kommer att bli många som ringer till jobbet och har frågor om pollen, säger hon.

susannebengtssonlund.jpg
Susanne Bengtsson Lund.

Många vill ta prov

Hon berättar att de flesta som hör av sig till vården vill få bekräftat att de eller deras barn är allergiska genom provtagning och vill ha recept.

– Tyvärr har vi inga dundermediciner i vården utan vi rekommenderar i första hand de receptfria läkemedlen som finns på apoteket. När det gäller provtagning resonerar vi som så att har man symtom med kliande ögon, snuva och trötthet under pollensäsongen är man allergisk. Det behöver man inte ta något prov för att veta. Men man bör ta kontakt med sjukvården för att få råd gällande medicinering och vad man kan göra som enskild person för att må bättre, säger hon.

Provtagning är aktuellt först om besvären är mycket uttalade och ska då inte göras under pågående pollensäsong eftersom immunförsvaret är triggat och kan ge felaktiga provsvar.

Vaccin finns

Utredning och ställningstagande till behandling ska göras om:

  • symtomen är svåra och påverkar andningen
  • får svåra symtom vid fysisk ansträngning
  • receptfria läkemedel inte hjälper
  • små barn får besvär av pollen 

Sedan tio år används immunoterapi vid svåra allergier. Det kan ges antingen som tabletter vid gräspollen eller kvalster som sprutor vid allergi mot katter, pollen och bi-eller getingstick. Behandlingen fungerar som en slags vaccin och leder ofta till att patienterna klarar av att fungera i vardagen där det förekommer allt från pollen till getingar, berättar Susanne Bengtsson Lund.

– Det är strikta kriterier för vilka som kan få behandlingen eftersom det finns risk för kraftig allergisk reaktion. Patienterna som får injektion måste bland annat observeras på sjukhuset och de som tar tabletter får inte missa en enda tablett under den tre år långa behandlingen.

När våren kommer har Susanne Bengtsson Lund full koll på om träden i omgivningen slagit ut och hur vindarna ligger för att hon ska kunna förespå pollenhalterna. Det händer att allergiker får besvär innan björken slagit ut här för att vindarna drar med sig pollen från Polen, berättar hon.

Driver egen firma

Vid sidan om sin heltidstjänst extraknäcker Susanne Bengtsson Lund som allergikonsulent genom sitt privata företag. Det innebär att hon föreläser inom kommunen, på skolor och arbetsplatser där det finns särskilt allergiska personer. Tidigare hade hon en liknande tjänst inom Västra Götalandsregionen men den togs bort för fyra år sedan.