arbetsvillkor

Hundratals kanadensiska läkare vill avstå lön till sjuksköterskor

Hundratals kanadensiska läkare vill avstå lön till sjuksköterskor
Sjuksköterskornas arbetsvillkor och bristen på sjuksköterskor står i centrum för den politiska debatten i Kanada, precis som i Sverige. Arkivbild: Getty Images.

Hittills har över 700 kanadensiska läkare och läkarstudenter skrivit på ett upprop där de avstår från löneökningar. De anser att pengarna behövs bättre till andra delar av vården. I Kanada är bristen på sjuksköterskor ett stort problem, precis som i Sverige.

Det är läkare i den fransktalande provinsen Quebec som anser att de redan är tillräckligt välbetalda, skriver Washington Post.

Läkargruppen skriver i sitt upprop att de inte med gott samvete kan acceptera löneförhöjningar när arbetsvillkoren är så svåra för andra professioner i vården, bland annat sjuksköterskorna, och när patienterna fått sämre tillgång till vård på grund av drastiska nedskärningar de senaste åren.

Facket kräver en lag

Sjuksköterskornas fackförening har tidigare fått regeringen att ta upp problemet med bristen på sjuksköterskor som har lett till dålig arbetsmiljö, mycket övertid och att enskilda sjuksköterskorna tvingas ansvara för allt för många patienter. Nu kräver facket en lag som anger ett tak för hur många patienter en sjuksköterska får ha ansvar för, skriver Washington Post.

.

Frågan briserade i sociala medier när sjuksköterskan Émilie Ricard lade upp en bild på sig själv, trött och rödgråten efter ett långt nattskift där hon ensam hade haft ansvaret för över 70 patienter. Hon var så stressad att hon hade kramp som hindrade henne från att somna. Inlägget har sedan dess delats mer än 55 000 gånger.

Den kanadensiska hälsoministern har svarat på läkarnas upprop med att säga att om de känner sig överbetalda kan de bara lämna pengarna på bordet. Han säger också att sjuksköterskornas arbetsvillkor måste förbättras och att ”det finns pengar för att lösa det”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida