Det är läkare i den fransktalande provinsen Quebec som anser att de redan är tillräckligt välbetalda, skriver Washington Post.

Läkargruppen skriver i sitt upprop att de inte med gott samvete kan acceptera löneförhöjningar när arbetsvillkoren är så svåra för andra professioner i vården, bland annat sjuksköterskorna, och när patienterna fått sämre tillgång till vård på grund av drastiska nedskärningar de senaste åren.

Facket kräver en lag

Sjuksköterskornas fackförening har tidigare fått regeringen att ta upp problemet med bristen på sjuksköterskor som har lett till dålig arbetsmiljö, mycket övertid och att enskilda sjuksköterskorna tvingas ansvara för allt för många patienter. Nu kräver facket en lag som anger ett tak för hur många patienter en sjuksköterska får ha ansvar för, skriver Washington Post.

Infirmiere.jpg
Trött och rödgråten efter ett långt nattskift där Émilie Ricard ansvarat för över 70 patienter lade hon upp en bild på sig själv på Facebook.

Frågan briserade i sociala medier när sjuksköterskan Émilie Ricard lade upp en bild på sig själv, trött och rödgråten efter ett långt nattskift där hon ensam hade haft ansvaret för över 70 patienter. Hon var så stressad att hon hade kramp som hindrade henne från att somna. Inlägget har sedan dess delats mer än 55 000 gånger.

Den kanadensiska hälsoministern har svarat på läkarnas upprop med att säga att om de känner sig överbetalda kan de bara lämna pengarna på bordet. Han säger också att sjuksköterskornas arbetsvillkor måste förbättras och att "det finns pengar för att lösa det".