– Det finns en rätt dålig förståelse för vad en sjuksköterska egentligen gör på jobbet. Jag ville levandegöra för människor som inte har inblick i yrket hur det faktiskt är, säger Josefin Wiking.

Just nu är hon mammaledig. För tre veckor sedan födde hon en son. Men i vanliga fall arbetar hon på en strokeavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Ny på akuten

Det har hon inte alltid gjort. Sitt första jobb som sjuksköterska fick hon på en palliativ enhet på Stockholms sjukhem. Efter det reste hon tillsammans med sin man till Haiti, efter den stora jordbävningen 2010  Där utbildade hon lokalanställd sjukvårdspersonal i de koleradrabbade flyktinglägren.

Väl hemma igen började hon arbeta på Karolinska.

– Det slog mig då hur stor skillnad det är att arbeta inom akutsjukvården jämfört med en palliativ enhet. Det är ett stort flöde av patienter, det är snabba puckar och otroligt mycket personal. Jag började fundera på hur det skulle vara att börja som nyexaminerad sjuksköterska där, säger Josefin Wiking.

Skrev ner det hon var med om

Hon började skriva ner situationer som hon själv var med om och som hon tyckte var problematiska. Senare började hon även skriva ner kollegers erfarenheter.

Det var för fem år sedan. I augusti i år blev resultatet av hennes skrivande offentligt. Då lanserades hennes första roman – På egna ben – om en nyexaminerad sjuksköterskas första veckor på en akutvårdsavdelning.

Romanens huvudperson, Sofia, kämpar för att göra sitt bästa för patienterna samtidigt som rollen som sjuksköterska ställer krav på henne som hon inte hade kunnat föreställa sig. Arbetes karaktär och kulturen på avdelningen tvingar henne att möta sina egna begränsningar och rädslor och ompröva sina egna ideal.

Ansvar och koll

– Folk i allmänhet har en bild av någon som springer runt med tabletter i en kopp och tar blodtryck. Det breda ansvaret man har som sjuksköterska känner människor i allmänhet inte till. Allt som ska samordnas, men också allt du ska ha koll på kring varje patient och alla situationer du ska hantera, säger Josefin Wiking.

Hennes bok är ett försök att levandegöra yrket och visa vilket komplext och svårt arbete det är. Speciellt om man är ung och ny. Men hon skildrar även glädjeämnena. Exempelvis hur givande det är att få följa patienter och se hur deras hälsa förbättras. Hur det känns att göra skillnad för människor.