Varje år drabbas nästan två procent av alla diabetespatienter av svåra fotsår. För en del räcker det inte med grundläggande behandling, utan såret riskerar att bli kroniskt.

– Det kan låta banalt med ett fotsår men för de här patienterna kan det leda till isolering, immobilisering, depressiva symptom och en försämrad sjukdomsbild. I värsta fall kan det leda till amputation, säger Magnus Löndahl, överläkare inom endokrinologi och diabetologi på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

Använder kroppens resurser

Men en studie som endokrinmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund har varit en del av visar att en ny typ av behandling kan förbättra situationen avsevärt. Metoden går ut på att ett plåster tillverkas med hjälp av blod från patienten.

Plåstret består av tre lager: ett med vita blodkroppar som har en bakteriedödande effekt, ett med blodplättar som innehåller en hög koncentration av tillväxtfaktorer som kan förändra sårläkningsprocessen och sedan ett yttre lager av fibrin som utgör själva plåsterstrukturen. Plåstret placeras sedan över sårytan.

– Vi flyttar helt enkelt resurser inifrån kroppen som annars inte hade tagit sig till såret och applicerar detta utifrån istället, säger Magnus Löndahl.

Positiva resultat

Nyligen publicerades resultaten av en stor internationell studie på behandlingsmetoden i The Lancet Diabetes & Endocrinology, där Magnus Löndahl är medförfattare. Den visar att metoden ökar läkningsförekomsten med 60 procent hos patienter med väldigt svåra diabetesrelaterade fotsår.

– Det är ett resultat som vi tolkar som mycket positivt för den här patientgruppen. Nu finns ytterligare ett funktionellt vapen i behandlingsarsenalen som kan tillse att såret läker fortare och därigenom minska risken för amputation. Det skapar en bättre livskvalitet för individen, säger Magnus Löndahl.