Sommarbemanning 2019

Sjuksköterskestudenter säger nej till låga ingångslöner

Sjuksköterskestudenter säger nej till låga ingångslöner
Josefine Oja Flank och hennes kurskamrater kommer inte att acceptera en ingånglön på strax över 26 000 kronor. Då jobbar de hellre i kommunen som betalar betydligt bättre.

Ett 20-tal av de studenter som går sista terminen på sjuksköterskeprogrammet i Umeå vägrar att ta jobb i regionen så länge de inte erbjuds bättre ingångslöner.

– Vi har inte fattat något enhetligt beslut eller gjort något formellt upprop med underskrifter eller liknande. Däremot finns det ett generellt missnöje och en upprördhet över de löneerbjudanden som Region Västerbotten har gett oss. 

Tillbaka till sommarkartan

Det säger Josefine Oja Flank som blivit utsedd till talesman för sina klasskamrater. I sommar är det de som ska ”rädda” vården genom att fylla några av alla tomma schemarader som uppstår när de fast anställda sjuksköterskorna går på semester.

Väljer andra arbetsgivare

Men de kommer bara göra det om de får rimligt betalt. Det tycker de inte att de får i regionen. Då jobbar de hellre privat, i kommunen eller i bemanningsbolag.

Josefine Oja Flank berättar att alla studenter som sökt jobb i Region Västerbotten hittills erbjudits samma ingångslön, 26 300 kronor i månaden. I kommunen får de en ingångslön på 28 000 kronor, plus 1 000 kronor extra för varje vecka som de jobbar under sommaren.

– Det känns otroligt märkligt att regionen ligger flera tusen kronor under i lön när de konkurrerar om samma personal. Sen kommer de och säger att det inte finns några sjuksköterskor. Jo det finns det, men det kanske inte finns sjuksköterskor som vill jobba för 26 000, säger Josefine Oja Flank. 

Hon och hennes kurskamrater tycker att det egentligen borde löna sig sig mer att jobba på ett sjukhus än i kommunen.

– De som är mest sjuka och som behöver mest vård är de som ligger på sjukhus. Vi tycker att det borde vara en högre lön för dem som arbetar med avancerad vård. 

Fokus på lönen

Josefine Oja Flank tror att det hade varit lättare att acceptera en låg ingångslön om man samtidigt visste att man senare kan göra lönekarriär, få betald vidareutbildning eller liknande.

– Lönen är bara en del av det som gör ett arbete attraktivt. Men av de intervjuer som mina kurskamrater har varit på är min uppfattning att det enda arbetsgivaren pratat om är lönen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida