– Det var en lättnad när avtalet blev klart, vi har verkligen väntat på det här. Vi har stått utan avtal länge nu, säger Anna Smedin.

Hon sitter med informationen från Vårdförbundet framför sig och försöker läsa in sig på vad det nya avtalet kommer att innebära. Anna Smedin är förtroendevald för sjuksköterskorna i kommunen och har fått många frågor från kollegerna. Att de som arbetar natt får kortare arbetstid gillas, men frågorna är många kring lönesatsningen som nu ska ske lokalt.

Anna Smedin beskuren.jpeg
Anna Smedin har jobbat i tre och ett halvt år inom hemsjukvården i Strängnäs kommun. Foto: Hans Zetterberg.

– I teorin kan jag tycka att det är jättebra med satsning på särskilt yrkesskickliga, men frågan är hur det kommer att fungera i praktiken. Var kommer de pengarna ifrån? undrar Anna Smedin.

Kollegan Lina Cedervall funderar också över hur det ska gå till.

– Om särskilt yrkesskickliga ska prioriteras, ska pengar då tas till dem från den totala potten eller blir det en särskild pott?

Läs också: "Avtalet verkar väldigt diffust"

De välkomnar satsningen på särskilt yrkesskickliga

Kommunen måste spara

Sjuksköterskorna i Strängnäs hemsjukvård och rehabilitering har sin bas i det gamla regementsområdet där kaserner nu byggs om till bostäder med Mälarutsikt. Regementsstaden Strängnäs har blivit en pensionärsidyll och kostsamma krav ställs på vård och omsorg. Äldreomsorgen gick med ett rejält minus förra året och socialnämnden måste spara.

Lina Cedervall
Lina Cedervall är distriktssköterska och har arbetat inom Strängnäs kommun i tio år, varav två och ett halvt år inom hemsjukvården. Foto: Hans Zetterberg.

– Man kan ju undra om det verkligen kommer att finnas pengar till lönesatsningar, vi vet ju att det finns ganska tuffa sparkrav här i kommunen, säger Lina Cedervall.

Svårt få upp lönen

Anna Smedin och Lina Cedervall har båda jobbat inom Strängnäs hemsjukvård i några år och tycker att det hittills har varit svårt att få upp lönen.

– Chansen att påverka din lön har du när du blir anställd, sen händer det inte så mycket. Det är svårt för den som är trogen sin arbetsgivare, säger Anna Smedin.

Kravet på 10 000 mer för särskilt yrkesskickliga tycker de var bra, men de har många frågor kring vad som egentligen menas med det.

– Vad innebär det, hur ska det värderas och hur kommer kommunen att tolka det? Just nu har vi till exempel bara en tillförordnad chef som själv inte är sjuksköterska. Det blir svårt för den personen att bedöma hur vi gör vårt arbete, särskilt som vi utför det där det inte syns, hemma hos patienterna, säger Anna Smedin.

Risk för interna slitningar

Att det behövs ökad lönespridning tycker båda två, men samtidigt är de oroliga för att det ska bli slitningar i arbetsgruppen.

– Vi är ju yrkesskickliga allihopa. Sen har vi lite olika kompetens, vissa är distriktssköterskor och andra sjuksköterskor, men alla har flera års erfarenhet och vi utför i princip samma jobb, säger Lina Cedervall.

Vad hoppas ni på nu?

– Att arbetsgivaren är tydlig med vad de tänker göra för att följa det här avtalet. Och så hoppas vi att Vårdförbundet noga kommer följa upp att lönesatsningarna verkligen görs.