Rättsligt

Böcker med uppgifter om patienter spreds i Malmö

Böcker med uppgifter om patienter spreds i Malmö
I vården används ofta fysiska loggböcker för att anteckna hur mycket narkotiska läkemedel som beställts och delats ut. Arkivbild: Getty Images

Läkemedelsloggar från Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmö, med uppgifter om tusentals patienter, försvann för att sedan återfinnas i soptunnor ute på stan. Det visade sig vara ett försök att dölja stölder av narkotikaklassade läkemedel.

Det var i somras som upptäckten gjordes på Reproduktionsmedicinskt Centrum, RMC, vid Skånes universitetssjukhus. Samtliga läkemedelsloggböcker för åren 2013-2019, med uppgifter om sammanlagt cirka 7 200 patienter, hade försvunnit spårlöst.

Loggböckerna används för att stämma av så att mängden beställda läkemedel stämmer överens med hur mycket som delats ut. Förutom uppgifter om läkemedel innehåller böckerna även namn och personnummer på patienterna.

Registrerade fler tabletter

Det visar sig nu att en medarbetare hade tagit loggböckerna, som förvarades inlåsta, och sedan kastat dem i papperskorgar runt om i centrala Malmö. Medarbetaren hade stulit smärtstillande läkemedel genom att registrera fler tabletter än de som delats ut.

– Loggböckerna kontrolleras regelbundet men inte varje dag. Vi har fått tillbaka cirka 10 procent och resterande har med stor sannolikhet gått till förbränning. Vi tar den här händelsen på största allvar men bedömer att risken för att enskilda patienter på något sätt ska drabbas är väldigt liten, säger Margareta Kitlinski, överläkare och sektionschef på RMC, enligt ett pressmeddelande.

Nytt system om två år

Hon berättar att loggböckerna är en nödvändighet, uppgifterna om läkemedlen kan i dagsläget inte hanteras digitalt i RMC:s journalsystem. Men en ändring är på väg.

– När vi under 2021 får ett nytt digitalt vårdsystem (SDV) kommer uppgifterna att kunna sparas där i stället.

Den aktuelle medarbetaren stängdes av från tjänst direkt när händelsen uppdagades och är inte längre anställd vid RMC. Ärendet är polisanmält som läkemedelsstöld och sekretessbrott. En anmälan har även gjorts till Datainspektionen.

Patienter som känner oro för att deras uppgifter kan ha spridits är välkomna att kontakta RMC, meddelar Margareta Kitlinski.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida