Arbetsmiljö

Operationssalar stängs efter att personal insjuknat

Operationssalar stängs efter att personal insjuknat
Problemen med byggnadsrelaterad ohälsa har pågått under flera år vid den aktuella byggnaden, men intensifierades efter förra sommaren. Foto: Marie Ullnert

Ett stort antal sjuksköterskor och undersköterskor vid thoraxkliniken på Sahlgrenska har de senaste åren drabbats av byggnadsrelaterad ohälsa, som andningsproblem och hudutslag. Nu sätter Arbetsmiljöverket stopp för arbete i lokalerna.

Huvudskyddsombuden på Sahlgrenska anmälde situationen till Arbetsmiljöverket som efter inspektion nu förbjuder fortsatt verksamhet.

Förbudet gäller från den 30 november 2020 och omfattar en byggnad från 1987, innehållandes elva salar där det genomförs cirka 1 800 thoraxoperationer varje år.

Förvärrades förra sommaren

Problemen med byggnadsrelaterad ohälsa har pågått under lång tid, och har främst drabbat undersköterskor och sjuksköterskor som befinner sig där längre perioder. Det handlar bland annat om huvudvärk, torra ögon, andningssvårigheter och astma.

För cirka tio år sedan åtgärdades golven, vilket inledningsvis gav effekt. Men sedan sommaren 2018 har 30 av de 90 anställda på kliniken rapporterat någon form av ohälsa, skriver Dagens Medicin.

När personal flyttats till andra lokaler har de snabbt blivit bättre. Trots att problemen så tydligt hänger samman med lokalerna har ingen kunnat säga vad orsaken är. Ändå har arbetsgivaren tagit in extern expertis för den sakens skull.

”Fick ingen luft”

Dagens Nyheter har pratat med fem anställda, både undersköterskor och sjuksköterskor. En beskriver ett relativt vanligt förlopp – att det börjar med förkylningar som sätter sig på lungorna för att sedan utvecklas till astma och överkänslighet.

En annan berättar om hur hon fått en ihållande hosta inne på operationssalen, som snabbt blev akut.

— Jag fick ingen luft och blev jätterädd. De satte mig i rullstol och en narkosläkare följde med mig till intensiven. Det var en känsla av att bli strypt.

Kritiska till bemötandet

De fem som DN talat med tycker inte att deras upplevelser togs på allvar i början. De säger sig ha blivit bemötta som ”besvärliga” och ”överkänsliga kvinnor”.

Biträdande sjukhusdirektör Göran Matejka svarar att arbetsmiljön nu står högst på dagordningen.

— Jag tar kritiken om att vi inte lyssnat på allvar, för så vill vi inte att någon ska känna. Vi evakuerar nu hela verksamheten – en mycket omfattande åtgärd – även om vi inte vet exakt varför medarbetarna blir sjuka på jobbet, säger Göran Matejka till DN.

Tidigare problem

Arbetsgivaren och de berörda fackförbunden är nu överens om att det handlar om byggnadsrelaterad ohälsa och att evakuering är den enda lösningen. Exakt hur det ska gå till är ännu inte bestämt, men diskuteras partsgemensamt.

Vårdfokus har tidigare berättat om liknande problem i en annan byggnad på Sahlgrenska, som stod klar 2009. Där drabbades minst 125 medarbetare av bland annat hudbesvär, huvudvärk, andningsproblem och astma.

Där visade sig problemen vara att golvet limmats på betong som inte torkat ut ordentligt. Det ledde till en kemisk reaktion som gav ifrån sig giftiga ångor. Alla golv i byggnaden byttes ut, till mångmiljonbelopp, men anställda har blivit sjuka även efter det. Det tar lång tid innan all fukt och giftiga ångor ventilerats ut.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida