– Vi tycker inte alls att det är ok, det förstärker ju den generella kulturen av tystnad. Hur tror man att folk ska vilja stanna kvar och må gott på jobbet med ett sådant dokument, säger Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten.

Dokumentet upptäcktes på regionens hemsida i samband med en stor granskning av tystnadskulturen inom offentlig sektor som de stora nyhetsredaktionerna i Västerbotten har gjort, se Vårdfokus artikel. Ingen i facket hade sett det tidigare, enligt Jenny Olsson.

Läs också: Så hanterar du kontakter med medier

– Det är så ogenomtänkt av arbetsgivaren. Man måste ta tillvara på personalens kunskap och engagemang.

Lojalitet

Punkten om att inte uttala sig negativt och skada arbetsgivaren låg under rubriken ”Vara lojal”. Men vad som egentligen är lojalitet, är något som är viktigt att diskutera, tycker Jenny Olsson.

Jenny Olsson
Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

–  Är jag lojal med mitt uppdrag, professionen och vården – eller är jag det med arbetsgivaren?

Har man tagit upp ett stort problem med arbetsgruppen, sedan med sin närmsta chef och vidare med nästa chef, kan medierna vara nästa steg för att få gehör, menar hon.

– Men vi har haft många medlemmar som inte velat uttala sig i media när de blivit tillfrågade.

Bortplockat från sajten

Förhandlingschefen i Region Västerbotten, Daniel Strömberg, har beklagat skrivningen som ”en olycklig formulering”. I ett pressmeddelandet som regionen gick ut med efter publiceringarna, framgår att yttrandefrihet och meddelarfrihet gäller även i Västerbotten. Dokumentet har avpublicerats från hemsidan.

Läs också: Bara hälften vågar prata om missförhållanden på jobbet

Se faktarutan för vad som är tillåtet och inte att säga till medier för dig som anställd.