Coronakrisen

Den nya folkrörelsen – visirbyggande

Den nya folkrörelsen – visirbyggande
Volontärer bygger skyddsvisir till bland annat Lindesbergs lasarett och Universitetssjukhuset i Örebro i Röda Korsets lokaler i Lindesberg. Foto: Katarina Löwenbrink.

Att tillverka skyddsutrustning till vårdpersonal som bekämpar coronaviruset har blivit en folkrörelse. På skolor, dagverksamheter, i hem och på arbetsplatser monteras visir ihop med hjälp av allt från häftapparater till 3D-skrivare.

Vårdfokus har tidigare skrivit om hur personal och frivilliga tillverkar skyddsvisir på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Det är en aktivitet de är långt ifrån ensamma om. Över hela landet kraftsamlas på liknande sätt och tusentals visir tillverkas ideellt med varierande utformning. För att skydden ska kunna användas har Arbetsmiljöverket beslutat att arbetsgivare tillfälligt ska kunna använda utrustning som saknar CE-märkning utan att riskera böter. Det betyder inte att säkerhetskraven försvinner.

– Här har arbetsgivaren alltid ansvar för vilken utrustning man använder och att informera personalen om vilket skydd utrustningen ger, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Sonja Malm, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Jokkmokk, med ett av de visir som tillverkats på den dagliga verksamheten Dagcenter. Foto:

Akut brist

Många bygger visiren av overheadplast, skumgummi och resårband. Till dem hör deltagarna på den dagliga verksamheten Dagcenter i Jokkmokk. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Sonja Malm är tacksam över det ideella arbetet. Läget är mycket ansträngt med akut brist på i första hand långärmade skyddsrockar och munskydd.

– Vi har bara haft ett fåtal misstänkta fall än så länge så vi har inte haft något större behov. Men blir det fler så är det riktig kris för vi har ett väldigt litet lager. Vi försöker på alla håll och kanter få tag på saker, men det är svårt att få fram material och leveranstiden är lång, säger Sonja Malm.

– Man får ringa runt lokalt och fråga om företagen här har någonting, lite har vi fått ihop, alla delar med sig av det de har.

”Människor vill bidra”

Katarina Löwenbrink, ordförande för Röda Korset i Lindesberg, har själv utformat ett visir enligt en modell som nu används av Röda Korset-verksamheter runt om i landet. Det började med att chefen för iva på Lindesbergs lasarett hörde av sig och bad om 500 ansiktsskydd. Uppslutningen från frivilliga har blivit så stor att över 2.000 redan har levererats till lasarettet men också bland annat Universitetssjukhuset i Örebro.

.

– Det är en strid ström av människor som vill bidra på sitt sätt. Polisen har gått igenom sina förråd, skolor, privatpersoner och kontor skänker material, volontärer kommer in från gatan och hjälper till med att sy i någon timme eller en hel dag. Vi kollar att de är friska, de får sprita sina händer och sedan är det bara att köra. Så länge det kommer in material och finns ett behov så kommer vi köra på, säger Katarina Löwenbrink.

Länsade bortglömda förråd

I Region Gävleborg sitter medarbetarna på transportservice och bygger visir mellan de vanliga arbetsuppgifterna. 

– Vi har köpt upp skumgummiflak med klisterbaksida i en butik, sen köpte vi upp all resår som fanns på en annan butik. Sedan tidigare hade vi sparad overheadfilm som en medarbetare tyckte vi skulle spara ”i fall att”. Nu klipper vi remsor av skumgummi som är två centimeter breda, som vi klistrar fast på overheadfilmen och sedan nitar vi fast resårbandet, säger enhetschefen Cathrine Dalström till regionens hemsida.

Elever bygger i slöjden

Skolor på ett flertal håll deltar också. Slöjdsalar har förvandlats till verkstäder för visirtillverkning. På Kungsgårdsskolan i Ängelholm används tekniklektioner på högstadiet till att bygga skydd för vårdpersonal, skriver Helsingborgs Dagblad.

På Enbacksskolan i Tensta i nordvästra Stockholm fylls slöjdsalen just nu av visir som elever gjort till bland andra Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Vi hjälper dem som hjälper. Det är jätteroligt, säger en av eleverna till P4 Radio Stockholm.

Fredrik Säfsten i Mölndal leder projektet ”Visor aid Göteborg” som bygger och samlar in 3D-utskrivna visir till vården. Foto: Isak Åslund.

Använder 3D-skrivare

Privatpersoner, företag och institutioner med tillgång till 3D-skrivare bidrar också med ansiktsskydd genom att skriva ut ramar till visir. En rad högskolor och universitet, som Chalmers, KTH, Luleå tekniska högskola och Lunds tekniska högskola, tillverkar och samordnar 3D-utskrivna visir. Tekniska museet i Stockholm har ställt om verksamheten i sitt labb till att skriva ut bågar.

Från sitt radhus i Mölndal har Fredrik Säfsten, med hjälp av 3D-skrivare han får låna av sitt jobb, inlett projektet ”Visor aid Göteborg”. Via projektets hemsida går det att bidra både med pengar och visir och vårdgivare kan anmäla intresse för att få ta del av utrustningen. Nu hjälper ett 60-tal personer till med att driva projektet som växer snabbt. Hittills har de levererat över 2.500 visir, i första hand till Göteborgs stad.

Inspiration till projektet fick han av 3D-verkstan i Stockholm, som skapat en mall för utskrivna visirbågar. De producerar och samordnar leveranser ideellt och bjuder in alla som har 3D-skrivare hemma att vara med och bidra. Instruktioner om hur man skriver ut bågarna och vart vårdgivare ska vända sig för att kunna få donerad utrustning finns här.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida