Skyddsutrustning

Nöden har ingen lag – gör egna skyddsvisir

Nöden har ingen lag – gör egna skyddsvisir
I ett konferensrum vid regionservice lokaler på Mälarsjukhuset sitter 15 personer och tillverkar skyddsvisir. Nu börjar de få upp tekniken och kan göra 1 000 per dag. Foto: Hans Zetterberg.

Det började som ett skämt om att "snart får vi väl tillverka våra egna visir". Nu är det fullt allvar. I ett konferensrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna sitter 15 personer och gör 1 000 visir per dag av overheadfilm, resårband och dubbelhäftande tejp.

– Vi har fått jättefin respons från vårdpersonalen med mycket hejarop och visiren funkar som det är tänkt, berättar Josefine Lindberg, verksamhetsutvecklare inom logistik vid Region Sörmland.

Det är hon som basar över de 15 personer som nu sitter och tillverkar visir på löpande band.

Tusen visir per dag

Förra veckan insåg inköpsavdelningen att förrådet av visir var på väg att ta slut – och det fanns heller inga att få tag på någonstans. I normala fall går det åt ungefär 1 000 per dag inom sjukvården i Sörmland. I ett läge med många smittade framöver kan det behövas betydligt fler.

– Vi började skämta om att vi får väl tillverka egna, men ganska snart insåg vi att det var precis det vi behövde göra, säger Josefine Lindberg.

Sax och tejp

Hon är själv en pysslig person och med ett visir från ett byggföretag som mall tog hon fram fyra prototyper som skickades till Mälarsjukhusets ledningsstab. Hon fick direkt godkänt på det som fungerade bäst.

Josefine Lindberg visar hur det färdiga visiret fungerar. Foto: Hans Zetterberg.

Visiren görs av overheadfilm som förses med resårband på ena sidan. Sedan klistras två skumgummibitar fast som ska ligga mot pannan. Med ett enkelt klipp och några tejpbitar formas sedan visiret så att det passar framför mun och haka. Se länk till pdf för noggrannare beskrivning av processen.

Tar vad de hittar

I helgen berättade Josefine Lindberg om idén på Facebook och fick genast kontakt med privatpersoner som ville vara med och skänka material och hjälpa till att göra visiren.

Nu sitter de, tillsammans med administrativ personal från regionen, vid ett stort konferensbord och tillverkar visir så länge materialet räcker. Det är många, både privatpersoner och företag, som rotat fram gamla lådor med overheadfilm och kommer hit med det. Anställda på regionservice har åkt runt till affärer i Eskilstuna och köpt allt vad de hittar av resårband, tejp och skumgummimaterial.

På en soffa står en hel låda med overheadfilm som skänkts av privatpersoner och företag.

– Vi hittar lite här och lite där, men många bäckar små… säger Josefine Lindberg och avbryter sig för att ta emot en bunt overheadfilm och en kasse med tvättsvampar.

30 säckar klara

I samma stund utbryter ett jubel bland de 15 runt tillverkningsbordet. Ännu en säck med 100 färdiga visir är fylld. På tisdagsförmiddagen hade det blivit 30 säckar totalt sedan tillverkningen startade i fredags, alltså 3 000 visir.

– Vi måste få fram 1 000 per dag, så det är bara att fortsätta. Vi är på gång att starta tillverkning i Nyköping också. Tyvärr kan vi inte själva tillverka andningsskydd och engångsrockar som det också är stor brist på, säger Josefine Lindberg.

Carina Pettersson med ett hav av skumgummibitar – det är emballage som skulle ha slängts men som nu kommer till användning. Foto: Hans Zetterberg.

Känns meningsfullt

Alla som sitter runt bordet måste vara helt friska och noga med hygienen. Carina Pettersson arbetar i vanliga fall som administratör inom regional utveckling, men i dag har hon tillverkat visir sedan klockan 9.

– Det här är helt rätt och det känns meningsfullt att kunna bidra till att de som arbetar i vården får den skyddsutrustning de behöver. Jag kan ju inte gå in och arbeta i vården, men det här kan jag i alla fall göra.

Det är en glad stämning runt bordet där det ligger högar med tejp, saxar, häftapparater och gummiband. En pensionerad kollega dyker upp med hembakad sockerkaka till kaffet.

– Jag tror att det blir en stark vi-känsla i en kris, en känsla av att vi måste lösa det här tillsammans, säger Carina Pettersson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida