Oklart vad sjuksköterskestudenter får kalla sig

Oklart vad sjuksköterskestudenter får kalla sig
Sjuksköterska är en skyddad yrkestitel - men frågan är om en sjuksköterskestudent får kallas "assisterande sjuksköterska"? Arkivbild: Mostphotos

Region Skåne söker "assisterande sjuksköterskor" inom psykiatrin i sommar. Men det är oklart om de verkligen får kallas så.

Sjuksköterskestudenter som har gått termin fem får under vissa villkor anställas som vikarier för legitimerade sjuksköterskor. Bland annat får de bara arbeta dagtid och under handledning. Många arbetsgivare utnyttjar den här möjligheten, till exempel när det är svårt att få tag på personal.

Otydliga regler

Frågan är dock vad studenterna får kalla sig när de jobbar som vikarier.

Region Skåne söker i en platsannons ”assisterande sjuksköterskor” för sommarjobb inom psykiatrin, men sjuksköterska är en skyddad yrkestitel som inte får användas av vem som helst.

När Vårdfokus ställer frågan till Socialstyrelsen kan de dock inte ge ett entydigt svar på om det är okej för någon som ännu inte har legitimation att kalla sig ”assisterande sjuksköterska”. Det är en hårfin gräns, menar de.

”Frågan är tydlig men svaret kan verka desto mer komplext på grund av att det är en fråga som man själv får tag ställning till”, skriver myndighetens upplysningstjänst i ett skriftligt svar.

En gråzon

Enligt Socialstyrelsen finns det alltså inget som i dag reglerar ”assisterande sjuksköterska” men det finns en diskussion om man ska införa en lag som tar upp problemet.

Vårdförbundets jurist Carita Fallström säger också att benämningen rör sig i en gråzon. Den springande punkten är om den kan missuppfattas så att allmänheten tror att de möter en legitimerad sjuksköterska. En sådan förväxling får nämligen inte ske.

– Och hur ska man ta reda på hur det? säger hon.

Vårdfokus har sökt ansvarig rekryterare på Region Skåne.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida