Barnmorskerättegången

Åklagaren överklagar inte domen i barnmorskefallet

Åklagaren överklagar inte domen i barnmorskefallet
Åklagaren tror inte att hovrätten kommer göra en annorlunda bedömning. Illustration: Carina Eriksson

Barnmorskan som gav fel läkemedel friades i tingsrätten. Åklagaren accepterar domen och kommer inte gå vidare till hovrätten.

Den friade barnmorskan gav vid en förlossning för tre år sedan värkstimulerande läkemedel istället för det värkhämmande som var ordinerat. Efter det startade en störtförlossning, då barnet som låg med sätet före fastnade med huvudet och skadades svårt. 17 dagar efteråt avled barnet.

Åklagaren bedömde att barnmorskan genom oaktsamhet vållat barnets död. I åtalet var det också betydelsefullt att barnmorskan inte lyckats larma läkare till salen och inte hade berättat om sitt misstag förrän efter förlossningen.

Men nu när tingsrätten gjort en annan bedömning och friat barnmorskan accepterar åklagaren domen.

– Jag kommer inte överklaga för jag tror inte att det kommer bli någon ändring i hovrätten. När det gäller vållandebrotten är det ofta svåra juridiska bedömningar. Jag accepterar att tingsrätten här har kommit fram till att effekten kunde blivit densamma även om den tilltalade handlat annorlunda, skriver kammaråklagaren Lotta Karlsson i ett mejl till Vårdfokus.

Tingsrätten kom fram till att det var för sent för läkare att förhindra den vaginala förlossningen när den satt igång. Även om barnmorskan lyckats larma och berättat om sitt misstag fann tingsrätten inte det sannolikt att läkarna hunnit göra kejsarsnitt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida