Amningsråd via Skype

Amningsråd via Skype
"Att kunna se hur mamman ammar sin bebis underlättar otroligt mycket". Foto: Istockphoto

Barnmorskan Carina Rylander hjälper ?nyblivna mammor med stöd och råd över nätet. Ibland räcker det med de enklaste tipsen.

Bra position, rätt sugteknik, utdrivningsreflex och en avslappnad mamma. Det är mycket som ska stämma för att det ska gå att amma. Samtidigt skrivs många familjer i dag ut från bb innan amningen har etablerats.

?— Att amma är inte alltid enkelt och alla barn är olika, det vet alla mammor som har flera barn. Det är ett jobb man måste göra tillsammans och det kan ta tid, säger barnmorskan Carina Rylander.??

Hon arbetar vid Danderyds sjukhus utanför Stockholm och träffar dagligen kvinnor som behöver hjälp med amningen. Det kan handla om allt från smärtande bröst till mjölkstockning och dålig viktuppgång hos bebisen. Tillsammans med ett par kolleger startade hon, vid sidan om sitt ordinarie jobb, företaget Babyz of Sweden för åtta år sedan. De har bland annat föräldrakurser och amningsutbildningar och numera även personlig amningsrådgivning via telefon, mejl eller Skype.

?— Att kunna se hur kvinnan ammar sin ?bebis underlättar otroligt mycket, säger Carina Rylander.?

Via Skype-bilden kan hon med hjälp av ett lösbröst och en docka sitta framför datorn och visa hur bebisen får ett bra tag om bröstet och ge tips på olika amningsställningar. Det viktigaste är att vara avslappnad och låter axlarna komma ner. Då frisätts hormonet oxytocin som stimulerar både mjölkproduktionen och utdrivningsreflexen.??

När en mamma hör av sig tar någon av de tre barnmorskorna kontakt, oftast inom några timmar. Ofta är de tillgängliga under helger och sena kvällar och konsultationen kostar 250 kronor per tillfälle. Om kvinnan behöver medicinsk hjälp hänvisar barnmorskorna vidare till vården.?Att Carina Rylander bedriver amningsstöd vid sidan om sin anställning på Danderyds sjukhus är inget som ifrågasätts av hennes arbetsgivare.

?— Jag har bara fått positiva reaktioner från min chef. Landstinget har ingen möjlighet att erbjuda det vi gör och därför finns ingen konkurrens, säger hon.?

Vården är inriktad på födandet och många kvinnor är dåligt förberedda på vad som ska hända efter förlossningen. Carina Rylander anser att barnmorskor skulle kunna prata mer om hur brösten kan förberedas genom handstimulering, att lära sig avslappning och hur viktig hudkontakt är. ??

Att det finns ett glapp i vården efter förlossningen känner även Anette Ekström igen. Hon är barnmorska och professor i omvårdnad vid högskolan i Skövde och vill se mer samarbete mellan mödravården, bb och barnhälsovården.?

— När mödravården sparar in på föräldra­utbildning märks det i barnhälsovården. Föräldrarna behöver det stöd de efterfrågar kring amning oavsett var de befinner sig i vårdkedjan, säger hon.

Amningsproblem missas

??Socialstyrelsen publicerade i april en rapport om vården efter förlossningen. Den visar bland annat att psykisk ohälsa och amningsproblem missas i vården. Många åker hem innan amningen etablerats och det är otydligt vart man kan vända sig efter utskrivning från bb.

??Läs rapporten:?
https://tinyurl.com/vardrapport

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida