Askims barnmorskor först med hbt-certifiering i Västra Götaland

Askims barnmorskor först med hbt-certifiering i Västra Götaland
I eftermiddag får Yen Göthlund och hennes kolleger på barnmorskemottagningen och barnavårdscentralen på Askims vårdcentral sina diplom av RFSL. Foto: Annika Faström.

Hallå där... .... Yen Göthlund på Askims vårdcentral i Göteborg. I eftermiddag blir din barnmorskemottagning och barnavårdscentralen de första primärvårdsenheterna i Västra Götalandsregionen som hbt-certifieras.

Hur känns det?

– Det känns jättebra. Vi är väldigt stolta över att vara först. RFSL:s Hbt-certifiering är en bekräftelse på att vi arbetar strategiskt med homo-, bi- och transpersoner rättigheter, att patienterna får ett respektfullt bemötande. Vi har också fått en bättre arbetsmiljö genom en större medvetenhet om hur vi uttrycker oss mot varandra.

Hur kommer det sig att ni är först i hela VG-Regionen?

– Jag tror det kräver eldsjälar på en arbetsplats för att få igång ett sådant här arbete. Många tycker nog också att det inte ska behövas. Certifieringsarbetet har tagit åtta månader. Hos oss började det med att en kollega hade träffat ett antal regnbågsfamiljer på sin förra arbetsplats som inte tyckte att föräldrautbildningen fungerade så bra för dem. Lesbiska par kände sig exkluderade och blev heller inte alltid erbjudna föräldrautbildning.

– Hon och jag började här i Askim ungefär samtidigt och tillsammans med en tredje barnmorska startade vi de första enkönade föräldrautbildningarna 2010. Nu har vi haft nio grupper med sammanlagt 52 par. Här känner de sig hemma, de behöver inte förklara sig eller undervisa personalen. Det är viktigt att inte bli ifrågasatt.

Vad har certifieringsarbetet gett er själva?

– Jag trodde mig vara ganska fördomsfri, men upptäckte att det är något man måste jobba med hela tiden. Vi märker att det har hänt mycket inom oss själva, den kunskap vi fått spiller över på hur vi bemöter också andra grupper i samhället. Det är många som upplever att de inte får lika vård på lika villkor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida