Barnmorskan som gör en Greta

Barnmorskan som gör en Greta
Britt Larsson sittstrejkar på fredagarna utanför region Örebros kontor. Bild: Ulla-Carin Ekblom

Britt Larsson protesterar mot att förlossningen på Karlskoga lasarett har stängts. Hon är inspirerad av miljödebattören Greta Thunberg och har börjat fredagsstrejka. Fast bara när hon är ledig.

15 november 2019

Det finns ett beslut från politikerna att Karlskogas förlossning ska öppna – skyndsamt. Men det dröjer.

Att tiden bara går, och kvinnorna får fortsätta åka till Örebro fem mil bort, har fått barnmorskan Britt Larsson att ilskna till. Nu gör hon en Greta. Hon sätter sig utanför politikernas högborg i Örebro med en skylt på fredagarna.

Vill att något händer

Idag är en kall novembermorgon, så istället för gul regnjacka är hon ordentligt påbylsad med vinterkläder.

– Vi barnmorskor vill öppna förlossningen, och det vill den andra personalen också. När vi demonstrerade i somras kom 5 000 personer. Nu vill jag att det händer något, säger hon.

Avdelning Q på Karlskoga lasarett hade tidigare förlossning, bb och gynekologi. Flera somrar har förlossningsavdelningen varit stängd, men då öppnat igen i slutet av sommaren.

Stängt sedan juni

I juni i år stängdes den för att verksamhetschefen inte kunde garantera patientsäkerheten. Det var efter en fall som anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Sedan dess har den varit stängd.

Läs mer: Förlossningen i Karlskoga ska öppna igen – om inte chefen säger nej

Britt Larsson tycker att det är bråttom eftersom kliniken står inför att förlora flera barnmorskor annars. Någon har redan slutat, andra är tjänstlediga för att de vill jobba med att förlösa.

Varför är det så viktigt med en förlossningsavdelning?

– Ett sjukhus måste ha en förlossningsavdelning. Lägger man ned den, så kan man sedan avvara anestesipersonal och operationsavdelning, det blir som en vårdcentral.

Varför fredagsstrejkar du?

– Jag tycker ledningen förhalar öppningen av förlossningen. Jag tycker att vi har rätt kompetens på sjukhuset, och vet när vi behöver skicka nyfödda barn till Örebro.

Det här är andra fredagen. Har du fått något gehör?

– Politiker från flera partier har kommit och pratat. Lokaltidningen har varit här och radion.

Vill inte strejka på arbetstid

Britt Larsson har jobbat natt den här veckan och är ledig i dag. Att strejka på arbetstid har inte fallit henne in. Det är för att visa sin åsikt och väcka engagemang som hon protesterar utanför regionens kontor i Örebro.

– Jag älskar mitt jobb. Men vi behöver ha en förlossning i Karlskoga.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida