Karriärspecial

Barnmorskans uppfinning gör det lättare att sy

Barnmorskans uppfinning gör det lättare att sy
Marlene Hegenberger visade sin uppfinning på Nordiska barnmorskekonferensen på Island i maj. Foto: Sanna Björkman

Malene Hegenberger tröttnade på obekväma arbetsställningar och dålig överblick när hon som barnmorska skulle sy bristningar efter en förlossning. Nu har hon utvecklat ett spekulum som ska göra det lättare att laga kvinnors underliv.

Malene Hegenberger har arbetat som barnmorska i flera olika länder. Trots att mycket varit annorlunda har alla förlossningskliniker haft en sak gemensamt- när personalen ska sy bristningar är förhållandena alltid lika undermåliga. Arbetsställningen är obekväm och instrumenten opraktiska vilket gör det svårt att undersöka och sy kvinnans underliv ordentligt.

Behövde fler händer

Förutom att barnmorskan ska hålla i ett instrument som särar på blygdläpparna, så kallat spekulum, med ena handen ska hon samtidigt ha nålföraren i den andra. Ofta behövs hjälp från en kollega.

— Vilken kirurg skulle acceptera att inte se vad han gör under en operation? Varför ska barnmorskor göra det? säger Malene Hegenberger.

I stället för att låta frustrationen över den ojämlika situationen stanna vid en bitter klagosång bestämde sig Malene Hegenberger för att göra något åt saken. Hon plockade upp idén hon fått tio år tidigare om en ny sorts spekulum som skulle göra det lättare och säkrare för barnmorskor att sy och samtidigt förbättra upplevelsen för kvinnorna.

Labb hemma i köket

Ganska snart förvandlades köket hemma i danska Karrebäckminde till ett laboratorium där hon gjöt modeller i flytande plast. För de tre sönerna och maken blev det vardag att äta frukost sida vid sida med den senaste versionen av mammas vaginalinstrument.

En kvinna hon kände, som själv drabbats av en svår förlossningsskada, erbjöd sig att ställa upp som ”provdocka”. Varje gång Malene Hegenberger utformat en ny modell av sitt spekulum möttes de i en lokal som hon lånat på stan. Kvinnan klädde av sig, la sig på bristen och Malene fick återkoppling på hur verktyget kändes när det användes på riktigt.

Stöd från andra uppfinnare

Många gjutningar, utprovningar och sena nätter senare — allt gjordes ju vid sidan av hennes ordinarie arbete på förlossningen — började den slutgiltiga versionen bli klar. Vid den här tidpunkten hade Malene Hegenberger fått kontakt med ett innovationsföretag som hjälpte henne med allt det praktiska arbetet runt omkring projektet.

— Utan kollegerna där hade jag aldrig kommit vidare. För första gången fick jag prata med personer utanför vården som trodde på min idé. Det gav mig energi och mod att gå vidare.

Minska stickskador

Ett par månader före lanseringen, under ett vanligt pass på förlossningen, råkade Malene Hegenberger sticka sig på den använda nålen när hon satt och sydde en patients bristning. Det var bara att traska iväg till företagshälso­vården, ta prover och fylla på med vaccin.

— Det hade jag förmodligen sluppit om jag hade haft bättre arbetsförhållanden. Vi syr ju oftast när vi är som tröttast. Efter en intensiv förlossning när barnet ligger på mammans bröst sprider sig ofta ett lugn på salen. Att då ta nya tag och utföra den viktiga sutureringen kräver fokus. Och bra verktyg.

Fyra år efter att de första skisserna gjordes hemma i köket står hon här med Hegenberger spekulum. Kanske ser det inte så mycket ut för världen, det vita fjärilsformade plastföremålet som ryms i en hand, men hon vet att det gör skillnad.

— Nu kan jag ha båda händer fria när jag ska undersöka och sy. Jag ser vad jag gör och känner mig trygg med att jag kan göra mitt jobb på bästa sätt, för min och kvinnans skull.

Läs mer om att göra karriär i Vårdfokus specialnummer här:

4 tips till dig som har en uppfinnning:

1. Tänk på tajmningen. Hur ser ditt liv ut? Har du tid att utveckla din idé nu eller ska du vänta några år?

2. Gör en omvärldsanalys. Är din idé unik?

3. Ta kontakt med Patent- och registreringsverket, PRV, när du har en prototyp.

4. Hitta samarbetspartner/investerare. Det är bra att inte vara ensam i projektet, men välj partner med omsorg. Känn efter i magen: vill du att partnern ska vara passiv eller aktiv i ditt projekt och vad vill hen?

KÄLLA: MALENE HEGENBERGER

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida