Barnmorskorna i Halland startar löneuppror

Barnmorskorna i Halland startar löneuppror
Linda Bergelin har startat ett löneuppror tillsammans med sina arbetskamrater på bb och förlossningsavdelningen på Hallands sjukhus i Varberg.

Barnmorskorna på förlossningsavdelningen och på bb vid Hallands sjukhus i Varberg har startat ett löneuppror. De har fått nog av låga löner och kräver nu att deras ansvarsfulla arbete värderas betydligt högre än i dag. Uppfylls inte deras krav hotar de med att söka sig därifrån.

Hallands landsting har bland de lägsta barnmorskelönerna i Sverige. Lönerna ligger på fjärde plats från botten. Ingångslönen för en barnmorska på Hallands sjukhus i Varberg är 24 500 kronor.

– På bb och förlossningen på Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset i Göteborg är den 27 000 kronor. Jag tror att många av oss som är unga kan tänka sig att börja pendla dit i stället, säger Linda Bergelin som jobbar barnmorska på bb vid Hallands sjukhus i Varberg.

Vill möta politikerna

Hon och hennes arbetskamrater har skickat ett brev till de ansvariga politikerna i regionstyrelsen och ledningen på sjukhuset. Budskapet är att om inte politikerna gör något åt lönerna nu riskerar förlossningsavdelningen och bb att dräneras på arbetskraft och kompetens. Dessutom är det stora pensionsavgångar om fem år – hur har politikerna tänkt hantera det?

I brevet skriver de att om inte lönerna höjs kommer många av barnmorskorna att se sig om efter andra arbeten.

– Målet är att få ett möte med de ansvariga politikerna och Gösta Bergenheim (M) som är regionstyrelsens ordförande, säger Linda Bergelin.

5 000 mer i månaden

Siffrorna visar också att en barnmorska, med en universitetsutbildning på 4,5 år, har betydligt lägre medellön än andra yrkeskategorier med ungefär lika lång utbildning.

­Ingenjörer på den mansdominerade medicinsk tekniska avdelningen, MTA, på Hallands sjukhus i Varberg har en medellön på 32 169 kronor i månaden medan en barnmorska på bb och förlossning i snitt tjänar 27 886 kronor.

Beror på tillgång och efterfrågan

När Vårdfokus kontaktar Gösta Bergenheim vill han inte svara på frågorna utan hänvisar till Mats Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland, som också har fått brevet.

Varför ligger barnmorskorna i Halland så lågt lönemässigt?

– Barnmorskorna i öppenvården tjänar mer än  barnmorskorna på bb och förlossningen. Det är en prioritering vi har gjort, det handlar om tillgång och efterfrågan. Vi har satsat mer på vissa grupper, säger Mats Eriksson.

Men nu har ni möjlighet att satsa på barnmorskorna på bb och förlossning, ska ni ta den?

– Vi går in i en avtalsrörelse så det är inte rätt tid att kommentera det.

Varför tjänar en ingenjör på MTA i genomsnitt 5 000 kronor mer i månaden? Barnmorskorna menar att det är könsdiskriminering?

– Nej, det finns ingen sådan koppling. Det är en ren marknadsfråga, det handlar om ett generellt löneläge där ingenjörerna ligger högre, säger Mats Eriksson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida