Barnmorskorna i Östersund har tröttnat på försämrade arbetstider
En arbetstidsmodell med fasta scheman som personalen saknar inflytande över har fått barnmorskorna på Östersunds sjukhus att gå i taket. I dag överlämnar de en protestskrivelse till sin verksamhetschef.
Barnmorskor på område barn/kvinna på Östersunds sjukhus känner sig överkörda av ledningen och saknar också kommunikation och uppskattning från sina chefer. Men det som har fått dem att protestera öppet är en arbetstidsmodell som de inte har inflytande över.
Skulle spara
– För att spara pengar sa landstinget upp fördelaktiga arbetstidsmodeller redan 2009. Då infördes också tjänstgöring varannan helg, förkortade överlappningstider och tre semesterperioder, säger Vårdförbundets ordförande i Jämtland, Kristina Fluur Hedman.
Sedan dess har Vårdförbundet lyckats få igenom en något förkortad arbetsvecka för många av sjukhusets områden, men barnmorskorna på område barn/kvinna omfattas inte av den arbetstidsförkortningen.
Förstår irritationen
– De har inte ingått i den arbetstidsmodell som är mest ofördelaktig och därför har de heller inte fått arbetstidsförkortningen. Jag förstår deras irritation. Deras fritid har minskats, eftersom de har fått fler arbetspass de senaste åren. Det är bra att de säger i från, säger Kristina Fluur Hedman.
Barnmorskan Sandra Lehmann säger till Östersunds-Posten att barnmorskorna arbetar 15 dagar extra per år utan att få mer i lön. Dessutom har arbetsgivaren dragit in en nattersättning som gav dem 200 kronor per natt.
– Det skulle vara hemskt om man gjorde fel på grund av att organisationen är som den är, säger Sandra Lehmann till tidningen.