Barnmorskorna på Akademiska kräver ingångslön på 30 000 kronor

I brevet till sjukhusledningen begär de dessutom ett lönepåslag på 5 000 kronor för de andra barnmorskorna.

De 101 Uppsalabarnmorskor som undertecknat brevet hävdar att det skulle föra en rad vinster med sig om de fick igenom sina krav. Till exempel:

  • Förlossningsvården på Akademiska sjukhuset skulle bli en attraktiv arbetsplats där barnmorskor stannade kvar och förde livsviktig kunskap vidare till kolleger och läkarkolleger.
  • Barnmorskor med mångårig erfarenhet skulle lockas till sjukhuset
  • Akademiska skulle förbli ett konkurrenskraftigt och självklart val vid vård för blivande föräldrar i Uppsala och omkringliggande regioner.
  • Högkvalitativ vård med låg nivå av samhällsekonomiskt dyra interventioner som exempelvis kejsarsnitt och bibehållen patientsäkerhet för mor och barn.
  • Möjlighet för Barnmorskeprogrammet att finnas kvar vid Akademiska sjukhuset som en utbildning med klinisk handledning av kvalitet.

I ett kort svar adresserat till Johanna Bjarnulf, facklig företrädare på BB och förlossningsavdelningen skriver t.f sjukhusdirektör Björn Ragnar att de frågor och synpunkter barnmorskorna tar fram i sitt brev kommer att hanteras inom kvinno- och barndivisionen.

Hon säger till Radio P4 Uppland att sjukhuset har valt att satsa på specialistsjuksköterskor så att de får 5 000 kronor efter utbildning och att ge allmänsjuksköterskor 1 500 kronor.

– Det är jättebra tycker vi för allas löner behöver höjas men man har glömt bort barnmorskorna tycker vi, säger Johanna Bjarnulf till Radio P4 Uppland.

Verksamhetschefen Masoumeh Rezapour kan i dag inte svara på om sjukhusledningen kan gå barnmorskorna till mötes.

– Vi måste se över barnmorskornas löneutveckling i jämförelse med specialistsjuksköterskor inom Akademiska och vid andra förlossningskliniker i hela landet, säger hon.

Ingångslönen för barnmorskor på Akademiska sjukhuset ligger nu på 27 000 kronor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida