Västernorrlands landsting

Förlossningen i Sollefteå läggs ned

Förlossningen i Sollefteå läggs ned
Sollefteå sjukhus förlossningsavdelning och operationsverksamhet inom kvinnosjukvården ska läggas ned. Men först ska även landstingsfullmäktige rösta i slutet av oktober.

Från nästa år kommer Sollefteåborna inte ha förlossning och BB på det egna sjukhuset. Det beslutet har fattats av majoriteten i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

S och MP-politiker i Västernorrlands hälso- och sjukvårdsnämnd fattade under fredagen beslutet att lägga ned förlossning, BB och operationsverksamheten inom kvinnosjukvården i Sollefteå, skriver TT.

beslutet togs med minsta möjliga majoritet. Alliansen och Vänsterpartiet röstade emot och Sverigedemokraterna lade ned sin röst.

Åtgärderna kommer ge en besparing på 15,4 till 15,8 miljoner kronor enligt landstingets beräkningar.

Frågan är processad sedan i april.

– Vi har haft en ordentlig genomgång med erfarna läkare om konsekvenser och olika framtidsscenarier. Vi känner att vi fått bra svar på hur patientsäkerheten kan skyddas, säger Ewa Back (S) ordförande i nämnden till TT.

Svårt rekrytera läkare

Ett skäl att landstinget gör besparingen just på kvinnokliniken i Sollefteå är, enligt henne, svårigheterna att rekrytera läkare till BB.

– Det är en mycket bräcklig situation. Man har inte läkare i den utsträckning man bör ha. Idag är de två, men borde vara sex. Den situationen kan inte lösas med mer pengar, säger hon.

Landstingets utredning visar att det finns kapacitet för de 350 barn som föds på Sollefteå BB på landstingets övriga sjukhus.

Fler besparingar

Besparingarna i Västernorrland kommer att fortsätta. Totalt ska 250 miljoner sparas.

– Vi räknar med att det kommer att behövas fler beslut. Annars har vi inte råd att betala pensioner till tidigare och nvarande anställda, säger Ewa Back.

Ärendet om den aktuella nedläggningen av förlossning och kvinnooperationsverksamhet går nu vidare för belsut i landstingets syrelse och fullmäktige senare i höst.

Berör barnmorskor och sjuksköterskor

Som Vårdfokus tidigare rapporterat är det oklart exakt hur många anställda som berörs av beslutet. Men Ewa Lodin, styrelseledamot i Vårdförbundet Västernorrland och huvudskyddsombud på Sollefteå lasarett uppskattade tidigare att förslaget, som nu är beslutat, kommer att beröra 15-20 sjuksköterskor och barnmorskor och sa då:

– Vi är en liten kommun som fram till i våras hade ett litet men välfungerande akutsjukhus. Det mals nu sakta sönder. De som jobbar med det de har utbildat sig för får kanske tänka om.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida