Brittisk barnmorska skänkte 5 miljoner till regeringen

Brittisk barnmorska skänkte 5 miljoner till regeringen
Den tidigare barnmorskan testamenterade £520 000 till "den regering som styr vid tidpunkten för min död". Arkivbild: Colourbox

I Storbritannien har historien om barnmorskan Joan Edwards testamente orsakat stora löpsedlar de senaste dagarna.

Grannar till den tidigare barnmorskan Joan Edwards beskriver henne som en gammaldags ”Victorian lady” som levde ett stilla och tillbakadraget liv. Det fanns inget som avslöjade att hon var rik.

Men när Joan Edwards nyligen dog vid 90 års ålder lämnade hon 520 000 pund efter sig, omkring 5 miljoner kronor.

Gick till partikassorna

Enligt testamentet skulle pengarna tillfalla den regering som satt vid makten, oavsett vilket parti, och användas på det sätt som regeringen ansåg var lämpligt.

Men det här tolkades som att pengarna skulle gå direkt till de regerande partiernas egna kassor, konservativa Tories och Liberaldemokraterna, som helt enkelt delade på pengarna.

Fick betala tillbaka

När partiernas donationer blev offentliga den här veckan började brittiska medier rapportera om vad som hänt med den gamla damens pengar. Det blev en proteststorm utan like. Joan Edwards hade aldrig sagt något i sitt testamente om att pengarna skulle gå direkt till något politiskt parti, utan det skulle snarare tolkas som att hon ville att pengarna skulle användas av regeringen för nationens bästa, menade kritikerna.

Både Tories och Liberaldemokraterna insåg att det inte fanns något annat sätt att bemöta protesterna på än att snabbt betala tillbaka. Pengarna går nu till finansdepartementet som ska använda dem för att betala av på nationalskulden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida