”Det häftigaste jag gjort”

”Det häftigaste jag gjort”
Alexandra Goldberg med ett nyfött barn som fått babyfiltar från Sverige. Foto: Privat

Vårdfokusbloggen. En trillingförlossning i vecka 31, komplicerade sätesbjudningar och barn som dör. Tolv veckors praktik som barnmorskestudent i Uganda gav Alexandra Goldberg dramatik varje dag.

30 april 2013

Ännu en kvinna skriker och jag springer dit för att förlösa. Jag undersöker henne och inser att jag tar på en fot. Ännu ett säte… hon måste förlösas med snitt då hennes bäcken är för trångt. Men kejsarsnittskön är väldigt lång.”

Det är många som har följt Alexandra Goldberg på Vårdfokusbloggen sedan hon började skriva om sin praktik på Mulagosjukhuset i Ugandas huvudstad Kampala. Det har varit andlöst spännande, ibland fasansfullt, att följa hennes dramatiska vardag.

— Jag är chockad över allt jag har sett. Kvinnorna här får utstå väldigt mycket, berättar Alexandra på telefon från Kampala där hon sitter och skriver på sin uppsats dagarna efter att hon har avslutat sin praktik.

När kvinnorna kommer till sjukhuset har de med sig ett mamma-kit som består av två par sterila handskar, bomull att stoppa blödningar med och ett svart plastskynke. De tas in på en sal, där det kan vara 20—25 kvinnor som föder, breder ut sitt skynke på en brits och klättrar upp själva. Barnmorska kommer först när barnet är på väg ut. Bedövning existerar inte.

Alexandra inser att de medicinska resurserna är små, men tycker att det har varit jobbigt att se hur barnmorskorna behandlar kvinnorna, hur de smäller till dem, tar hårt i dem och kränker dem.

— Samtidigt förstår jag att de måste bygga upp en känslomässig mur. De ser så mycket hemskt varje dag, de har dålig lön, det är alltid för lite personal och det finns ingen struktur i förlossningssalen.

Barnmorskorna har inte ansvar för någon patient, utan springer till den kvinna som just håller på att föda. Försök med numrerade sängar och journaler har inte fungerat och hygienen är mycket bristfällig.

Som feminist blir Alexandra förbannad över att det inte satsas mer på förlossningsvården.?

— Fertilitet är högt värderat här, samtidigt som det finns en tradition av att en riktig kvinna föder hemma ensam. De lär sig från barnsben att inte visa smärta, inte klaga.

På kort tid har Alexandra varit med om flera komplicerade förlossningar, sett många döda barn och ställts inför situationer där hon ensam har tvingats ta svåra beslut. I sin blogg berättar hon om en kvinna som födde i säte och där huvudet satt fast. Läkarna hade gett upp efter att ha försökt få ut barnet i en kvart:?

”En arm var sträckt uppåt och satt fast vid huvudet. Jag försökte lirka ut armen så som vi övat med dockor, men den satt fast alldeles för hårt. Så till slut gick jag in med hela min arm och fick tag i barnets ansikte. Jag lyckades böja upp barnet och ut kom det till slut! Det kan nog vara det häftigaste jag kommer att ha gjort i en förlossningssituation för resten av mitt liv.”

Alexandra tar med sig många nya kunskaper och erfarenheter från Uganda. Hon har noterat att kvinnorna där föder snabbare och får mindre bristningar. Att kvinnorna öppnar sig snabbare och att förlossningarna går fortare kan bero på just avsaknaden av bedövning, tror hon. Bättre perinealskydd, där barnmorskorna håller emot med ena handen, kan förklara att kvinnorna inte spricker så ofta. Dessutom anses det att risken för bristningar bli mindre om kvinnan föder med ena benet böjt upp mot magen och det andra sträckt rakt ut.

I början av maj kommer Alexandra hem till Sverige igen. Då ska hon ha hunnit skriva sin uppsats klar, samtidigt som hon rest runt i Uganda, Rwanda, Tanzania och Zanzibar. Efter examen i juni börjar hon arbeta på förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm.

— Nu är jag mycket lugnare inför det. Jag har nog redan fått uppleva det värsta man kan få göra som barnmorska. Jag har också lärt mig att lita på mina händer, på det jag ser och känner. Men jag är så tacksam över att få arbeta i Sverige med de resurser som vi har.

Fakta Studentutbyte

Karolinska institutet har ett studentutbyte med Uganda. Två barnmorskestudenter gör sin förlossningspraktik under sista terminen i Uganda, samtidigt som två studenter från Uganda kommer till Sverige.


Läs Alexandras blogg:?

www.vardfokusbloggen.se/alexandra

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida