Dömd till fängelse för hemförlossningar

Dömd till fängelse för hemförlossningar
Ágnes Geréb greps i oktober 2010 och sitter nu i husarrest. Foto: Koós Tamás

Łgnes Geréb har dömts till två års fängelse och tio års yrkesförbud för försumlighet. Hon är en internationellt erkänd nytänkare inom ungersk mödra- och förlossningsvård. Experter på naturligt födande runt om i världen är chockade.

I 17 år har barnmorskan och gynekologen Ágnes Geréb hjälpt kvinnor vid hemförlossningar. Hon greps i oktober 2010 tillsammans med två andra barnmorskor i samband med att en ambulans beställdes till den klinik hon driver, sedan en kvinna på mödravårdsbesök hade börjat föda för tidigt. Allt gick bra för mor och barn men händelsen lades till annat som inträffat genom åren och Ágnes Geréb häktades. Strax före jul övergick häktningen till husarrest. Den varade tills domen föll i februari i år.

I maj skulle domen verkställas men Ágnes Geréb har sökt nåd hos den nyinsatta presidenten Janos Ader och i väntan på beslut fortsätter den stränga husarresten.

Sedan gripandet har barnmorskor, enskilda och organisationer engagerade i naturligt födande världen runt protesterat. Ett upprop pågår för hennes frisläppande och för att oberoende barnmorskor inte automatiskt ska behandlas utifrån brottslagstiftningen då något inträffat i arbetet. Uppropet kräver att de ska behandlas som sjukhusläkarna, med respekt för utredningen av vad som gått fel, och få sina handlingar bedömda av en fast medicinsk kommitté av yrkeskunniga.

FN:s speciella rapportör för mänskliga rättigheter har förmedlat sin oro över att gripandet kan vara kopplat till hennes arbete som försvarare av mänskliga rättigheter, det vill säga att föda på egna villkor. Förra året röstades hon fram som decenniets mest inflytelserika kvinna i Ungern av Nok Lapja, en av landets mest prestigefyllda tidningar.

Hon är också en förebild för många i länder med samma auktoritära medicinska system som Ungern.

Kvinnor i landet har kunnat välja mellan att föda på sjukhus eller hemma utan hjälp. Tills nyligen har barnmorskor varit förbjudna att hjälpa till vid hemförlossningar. Tre dödsfall uppges ha inträffat vid de över 3 500 hemförlossningar där Ágnes Geréb och hennes kolleger har hjälpt till. Enligt talespersonen för den Fria Ágnes-kampanj som pågår inträffade samtidigt mångdubbelt fler dödsfall bland mödrar och nyfödda på sjukhusen där endast ett fåtal gick till åtal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida