utredda fall

Fick rådet att stanna hemma – födde på badrumsgolvet

Kvinnan ringde förlossningen för att hon hade regelbundna värkar och ville ha smärtlindring. Hon fick rådet av en barnmorska att återkomma en timme senare. Men då var det för sent.

Det är kvinnan själv som anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

”Jag hade regelbundna värkar, de gjorde ont som knivhugg och jag ville ha smärtlindring snarast”, berättar kvinnan om det första samtalet till förlossningskliniken. Barnmorskan svarade att hon skulle återkomma en timme senare.

Barnet var medtaget

Det gjorde kvinnan, men då hade hon så ont att hon grät av panik. Det samtalet togs emot av en undersköterska som sade att de var välkomna in för en koll men skulle räkna med att bli hemskickade.

Kvinnan hann bara ut till hallen, där gick vattnet. Kvinnan födde på badrumsgolvet med hjälp av sin man, efter en enda krystvärk. Barnet var medtaget och föräldrarna beskriver att de fick gnugga i gång andningen innan ambulanspersonalen kom och kunde hjälpa till.

”Att bli nekad en trygg och säker förlossningsvård är traumatiskt”, skriver kvinnan i sin anmälan.

Saknas dokumentation

Ivo riktar kritik mot barnmorskan som tog emot det första samtalet för bristande journalföring. Det saknas information om vad som låg till grund för bedömningen samt uppgifter om riskbedömning och patientens status när det gäller smärtupplevelse och värkarnas längd. Det andra samtalet finns över huvud taget inte dokumenterat.

Förlossningsavdelningen har efter händelsen förtydligat sina rutiner vid telefonrådgivning. Där står nu bland annat att ”kvinnan välkomnas till förlossningen för bedömning och information när hon önskar”. Det står också att vid starka regelbundna värkar med 5-10 minuters intervall ska kvinnan rekommenderas att komma in till förlossningen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida